Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jeftinija vekna hleba od petka

rssBookmark and Share

28.09.2011. Autor : S.Despotović |

Vlada Srbije usvojila uredbu po kojoj će vekna „save” od 1. oktobra moći da košta najviše 44 dinara .

Jeftinija vekna hleba od petka

Vlada Srbije rešila je da se krizi suprotstavi i – jeftinijim hlebom. Na jučerašnjoj sednici usvojila je uredbu po kojoj će vekna „save” od 1. oktobra moći da košta najviše 44 dinara, umesto dosadašnjih 45,97 dinara.

Hleb jeftiniji dva, odnosno 1,97 dinara, jedna je od mera, reklo bi se, kojom vlast pokušava da predupredi drugi talas svetske ekonomske krize.

Odlučeno je i da veleprodajna i maloprodajna marža za beli hleb od brašna tip 500 zajedno ne mogu da budu veće od 9,14 odsto, kao i da rok plaćanja proizvođaču ne može biti duži od 20 dana od prijema računa za isporučeni hleb. Kako zbog propisane cene pekari ne bi prestali da proizvode „savu”, odlučeno je i da ova vrsta mora da čini najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje hleba.

Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, kaže da treba pozdraviti svako pojeftinjenje, pa makar ono iznosilo i jedan dinar.

Osim propisivanja cene, uredba vlade predviđa i novčanu kaznu od 100.000 do 2.000.000 dinara za pravnu osobu koja se ne pridržava njenih odredaba, a može se i zabraniti obavljanje pekarske delatnosti u periodu od šest meseci do jedne godine.

 


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima