Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем

rssBookmark and Share

Бујановац 08.05.2013. Autor: Blic

Огромне количине пластичних флаша, кеса и другог смећа потпуно су прекриле Јужну Мораву код Врања и блокирале пролаз чамцима.

Катастрофа: Јужна Морава блокирана смећем

- Ситуација је застрашујућа. Обишли смо чамцем део у дужини од 12 километара и једва смо успели да прођемо. У једном тренутку смо се усред смећа заглавили и да није било професионалних веслача, не знам како бисмо се извукли - прича Нела Цветковић, чланица градског већа Врања задужена за екологију.

Она упозорава грађане да из тог разлога нипошто не покушавају сами да организују акције чишћења.

- Треба да се уради пројекат на нивоу региона и да се ангажују велика државна предузећа попут „Србија вода”. Потребна је тешка механизација и знатно већи број људи него што их поседују врањске службе. Осим огромних количина пластичног смећа, у реци се налазе читава стабла трулог дрвећа и гране - каже Цветковићева.

Претпоставља се да највећи део отпада потиче са Бујановачке депоније са које и мања бујица понесе велике количине смећа, а кад се ниво реке спусти, оно остане на обалама и кориту. Општина Бујановац припремила је пројекат санације депоније, али се још не зна када ће почети његова реализација.

Клуб екстремних спортова „Екстрим” је пре две године снимио филм „Тужна Морава” на коме се виде велике наслаге смећа у реци, након чега је овај део Мораве очишћен у оквиру акције “Очистимо Србију”. Сада је, како каже секретар клуба Србољуб Пешић, ситуација још гора.

- Позвали смо Сектор за ванредне ситуације са молбом за подршку и тим за спасавање на води и заједно смо покушали да се спустимо реком, што опет није било могуће од смећа - рекао је он. Након спуста гуменим чамцем који је трајао око два и по сата сата, снимили су други део филма о еколошкој катастрофи на Јужној Морави под називом “Тужна Морава 2 - Стара се мајка не лаже”.


#   Бујановац   сектор за ванредне ситуације   Нела Цветковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима