Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Katastrofa: Južna Morava blokirana smećem

rssBookmark and Share

Bujanovac 08.05.2013. Autor: Blic

Ogromne količine plastičnih flaša, kesa i drugog smeća potpuno su prekrile Južnu Moravu kod Vranja i blokirale prolaz čamcima.

Katastrofa: Južna Morava blokirana smećem

- Situacija je zastrašujuća. Obišli smo čamcem deo u dužini od 12 kilometara i jedva smo uspeli da prođemo. U jednom trenutku smo se usred smeća zaglavili i da nije bilo profesionalnih veslača, ne znam kako bismo se izvukli - priča Nela Cvetković, članica gradskog veća Vranja zadužena za ekologiju.

Ona upozorava građane da iz tog razloga nipošto ne pokušavaju sami da organizuju akcije čišćenja.

- Treba da se uradi projekat na nivou regiona i da se angažuju velika državna preduzeća poput „Srbija voda”. Potrebna je teška mehanizacija i znatno veći broj ljudi nego što ih poseduju vranjske službe. Osim ogromnih količina plastičnog smeća, u reci se nalaze čitava stabla trulog drveća i grane - kaže Cvetkovićeva.

Pretpostavlja se da najveći deo otpada potiče sa Bujanovačke deponije sa koje i manja bujica ponese velike količine smeća, a kad se nivo reke spusti, ono ostane na obalama i koritu. Opština Bujanovac pripremila je projekat sanacije deponije, ali se još ne zna kada će početi njegova realizacija.

Klub ekstremnih sportova „Ekstrim” je pre dve godine snimio film „Tužna Morava” na kome se vide velike naslage smeća u reci, nakon čega je ovaj deo Morave očišćen u okviru akcije “Očistimo Srbiju”. Sada je, kako kaže sekretar kluba Srboljub Pešić, situacija još gora.

- Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom, što opet nije bilo moguće od smeća - rekao je on. Nakon spusta gumenim čamcem koji je trajao oko dva i po sata sata, snimili su drugi deo filma o ekološkoj katastrofi na Južnoj Moravi pod nazivom “Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže”.


#   Bujanovac   sektor za vanredne situacije   Nela Cvetković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima