Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ко ће плаћати српско здравство?

rssBookmark and Share

15.01.2014. Извор: Танјуг

Радуловић: Пореска управа од фирми да наплаћује доприносе за здравство
Крстић: У буџету нема места за здравствено осигурање
Бабић: Укидање доприноса још није званично предложено

Ко ће плаћати српско здравство?

Министар привреде Саша Радуловић оценио да је дошло до "конфузије" поводом тумачења изјава о здравственом осигурању и истакао да фирме треба да плаћају доприносе, али да се њиховом наплатом мора бавити пореска управа, а не запослени. Раније данас министар финансија Лазар Крстић рекао је да није формално добио предлог Радуловића о томе да здравствено осигурање иде на терет буџета уместо на терет послодавца, али да не види начин на који би се тај новац у буџету надоместио, док је директор РФЗО проф. др Момчило Бабић рекао да укидање доприноса није званично предложено.

"Дошло је до једне конфузије. Ради се о две потпуно одвојене ствари. Једна је смањење намета на рад, односно пореска реформа у оквиру које би дошло до укидања доприноса на здравство, који би се плаћали из буџета и осигурање би било доступно свим грађанима. То је било у оквиру пореске реформе, али није прошло владу прошле године", указао је он у изјави Танјугу.

Министарство, према његовим речима, и даље инсистира да се таква пореска реформа спроведе, јер мисли да здравствено осигурање треба да буде доступно свим грађанима Србије и да оверавања здравствене књижице не треба да буде.

"Међутим, на конференцији за штампу прошле седмице ја сам говорио о нечему другом, а то је да сви они радници који су запослени, а послодавац није уплатио доприносе, не могу да овере здравствену књижицу. Мислимо да није разумно и рационално вршити наплату пореских даџбина преко леђа запослених. Посао је пореске управе да нађе начин да наплати доприносе, а не да се радници оставе са неовереним књижицама, па онда да они праве притисак како би дошло некако до плаћања тих доприноса", казао је Радуловић.

Он је сматра да такав начин наплате није у реду и не би требало да буде примењен. Радници, како је подвукао, не треба да се баве послом пореске управе.
"То не значи да фирме не треба да плаћају доприносе. Управо обратно, морамо да будемо врло строги према свима који не плаћају доприносе. Међутим, то је посао пореске управе, а не запослених", поручио је министар.

Он је казао да сви који су запослени, а и они који нису и примају накнаду од бироа треба да имају здравствено осигурање.


Крстић: У буџету нема места за здравствено осигурање

Министар финансија Лазар Крстић рекао је данас да није формално добио предлог министра Радуловића о томе да здравствено осигурање иде на терет буџета уместо на терет послодавца, али да из онога што је прочитао у медијима не види начин на који би се тај новац у буџету надоместио у тренутној финансијској ситуацији.

"Не мислим да је упутно разговарати о томе како да се смање приходи буџета, а да немамо спреман одговор на ком месту на сигуран начин можемо те приходе да надоместимо", рекао је Крстић новинарима.

Он је казао да се о пореској реформи разговара и да ће се тек разговарати, да ту има пуно предлога и додао да не жели да се изјашњава о том једном појединацном предлогу.

Према речима Крстића, у преспективи од наредних неколико година видеће се како на најадекватнији начин прилагодити порески систем тако да буде стимулативан за привреду. Он је додао да разуме из ког угла Радуловић говори, али да се ради о свеобухватном питању коме не треба приступати на паушалан начин.

Сваки министар здравља жели да прошири права осигураника како би сви имали потпуну здравствену заштиту, али се претходно мора радити на повећању финансијске дисциплине око наплате доприноса, рекла је данас министарка Славица Ђукић Дејановић.

"Здравство кошта. Све је могуће ако има новца за оно што здравство треба да уради. Зато морамо имати оштрије мере за оне који не плаћају доприносе, јер само тако се могу повећати права осигураника", рекла је Ђукић Дејановић, поводом акционог плана Министарства привреде да би сви грађани требало да имају здравствено осигурање, без обзира на статус и да ли послодавац уплаћује доприносе.

Она је новинарима у Ужицу казала да је са министром пољопривреде Драганом Гламочићем постигла договор да је потребно стимулисати пре свега пољопривреднике да осигурају своја домаћинства, а да за узврат добију већа права.
"Пољопривредници немају боловање у случају болести или повреде ,као сви ми остали и ту имамо један вид дискриминације према њима. Зато је битно да уплаћују доприносе како би проширили своја права", рекла је министарка здравља.


Бабић: Укидање доприноса још није званично предложено

Укидање доприноса за здравствено осигурање за сада се предлаже само кроз медије и Републички фонд за здравствено осигурање о томе није добио никакво званично обавештење, рекао је данас Танјугу директор РФЗО проф. др Момчило Бабић, коментаришући најаве о могућој промени начина уплате доприноса.

На питање какав је став Фонда о плану Министарства привреде да, како су пренели поједини медији, предложи Влади Србије да се укине допринос за здравствено осигурање и да се уместо тога сви трошкови лечења финансирају директно из државног буџета, Бабић је одговорио да су "промене закона из ове области у надлежности Министарства здравља, а не привреде".

Подсећајући да су "фондови здравственог осигурања код нас уведени Уставом и законима", он је додао да је евентуална промена "питање које би требало озбиљно изучити. То јесте могуће и постоје и земље у којима се здравствена заштита и пензионо осигурање финансирају директно из буџета".
"У овом тренутку је најбитније да сви обвезници наставе са плаћањем здравствених доприноса и да ово не схвате као позив за обуставу плаћања јер је то кажњиво", истакао је директор РФЗО.

Он је објаснио да се исправе о томе да су доприноси плаћени дају Пореској управи Републике Србије и да службеници и Дирекција Фонда могу бити новчано кажњени износом од 300.000 до милион динара ако некоме овере здравствену књижицу без доказа о плаћању доприноса.
"Ми не доносимо законе, ми их само спроводимо", рекао је први човек РФЗО, наводећи да је та област прецизирана законима које је донела Народна скупштина Републике Србије.

Поводом најава да Министарство привреде планира да уведе здравствено осигурање за све грађане, Бабић је рекао да је то већ предвиђено Стратегијом развоја здравственог осигурања до 2020. године, али је додао да за то "треба створити одговарајуће економске претпоставке".
"Ту смо на истом задатку и то је један од најважнијих циљева Стратегије", нагласио је Бабић, упозоравајући да би позив да се обустави плаћање здравствених доприноса "био потпуно контрапродуктиван".

Он је подсетио да је први закон о обавезном здравственом осигурању, донет 1883. на предлог чувеног немачког канцелара Бизмарка, до данас остао златни стандард обезбеђивања социјалне сигурности радничке класе у читавом свету.

Директорка Лекарске коморе Србије (ЛКС) Татјана Радосављевић изјавила је да је потпуно неприхватљиво да се укине допринос на здравствено осигурање и да се ти трошкови плаћају директно из државног буџета.
"Та најава је најблаже речено неутемељена јер је начин пуњења здравствене касе везан за начин на који систем фукционише", рекла је она за РТС и истакла да већина европских земаља, чак и оне које су најразвијеније, пуне здравствену касу из пореза и доприноса.

Директорка Лекарске коморе је објаснила да финансирање здравства из доприноса "имају готово све европске земље, а оно што се предлаже имају неке земље са посебним системом опорезивања, као што су Сингапур или Аустралија".

Подсећајући да систем какав Министарство привреде жели да предложи Влади Србије личи на оно што су имали Американци, пре реформе актуелног председника САД Барака Обаме, она је додала да то, "ако није успело у Америци, сигурно неће проћи добро ни у сиромашној земљи као што је наша" и да у земљи са скромним здравственим буџетом неће бити "никаквог ефекта".

Радосављевић је оценила да о новом предлогу Министарства привреде "треба да одлучи струка" и да "тако битне ствари морају да се раде у оквиру институција здравственог естаблишмента".

Као додатни аргумент против предлога она је рекла да није добро да се плаћање лекарских услуга прелије на плате грађана, јер ако би фирме биле ослобођене тога, то би значило да би грађани носили терет тог плаћања.
"Нешто што, упркос економској кризи, ипак функционише не треба мењати. У противном, рушимо цео здравствени систем", упозорила је Радосављевић.

Републички фонд за здравствено осигурање добио је "велике честитке и похвале Светске банке" за резултате остварене у спровођењу првог великог тендера за централизовану набавку лекова, изјавио је данас Бабић, подсећајући да је остварена уштеда између 25 и 30 милиона евра.
"Цене које смо постигли биле су за 27 одсто ниже него у претходној години", рекао је Бабић Танјугу и објаснио да је тендер организован у оквиру централизованих јавних набавки за све болнице и домове здравља у Србији.

Бабић је истакао да је јучерашњи састанак са делегацијом Светске банке потврдио да је РФЗО "обавио одличан посао" и да су "реформе које предузимамо уочене и похваљене на месту са ког очекујемо кредитне аранжмане за развој здравственог система".

 


#   Славица Ђукић-Дејановић   здравство   Пореска управа   Саша Радуловић   Лазар Крстић   Момчило Бабић   Народна скупштина   Славица Ђукић Дејановић   Јана Радосављевић   Министарство привреде
@SasaRadulovich @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима