Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коридори Србије: Асфалтирање десне цеви тунела Манајле

rssBookmark and Share

Београд 13.03.2019. ТАНЈУГ, РТС

Асфалтирање десне цеви у тунелу Манајле у Грделичкој клисури почело је данас, а радови ће бити завршени до краја овог месеца.

Коридори Србије: Асфалтирање десне цеви тунела Манајле

Тунел Манајле је најдужи тунел у Србији са 1. 808 метара, а директор сектора за управљање и изградњу у Коридорима Србије Александар Сенић уверава да ће овај тунел бити најбезбеднији у Србији.

"Радимо асфалтирање десне цеви тунела Манајле, а у исто време радимо и елетромашинско опремање у левој цеви овог тунела. Сви грађевински радови у тунелу Манајле биће готови до краја марта, а радови на електромашинском опремању тунела ће бити завршени до краја априла", рекао је Сенић.

Траса кроз Грделичку клисуру је у грађевинском смислу већ 99,64 одсто завршена, додаје Сенић.

"То значи да од 26,2 километара, колико је дуга траса кроз клисуру, већ имамо у потпуности завршено 24 километра".

Фото Танјуг

Тренутно се раде три тачке, када су у питању косине, на Косини 2 се завршава галерија, а радови се изводе и на Косини 6 и потпорној конструкцији М2.

Након постављања асфалта у десној цеви тунела Манајле, следе радови на његовом опремању.

Читава траса кроз Грделичку клисуру подељена је иначе на шест лотова на којој ради шест главних извођача, од тога један извођач покрива тунел Предејане и тунел Манајле, а остали извођачи раде на отвореном делу трасе будућег ауто-пута.

Одговорни извођач радова у тунелу, испред фирме "Интеграл инжењеринг", Милош Поповић каже да је закључно са данашњим даном асфалтирано 13,5 хиљада квадрата са оба слоја асфалта те да је реч о завршној фази радова.

Преостаје, додаје, да се уради такозвани хабајући слој и асфалтирање попречних пролаза у тунелу Манајле.

Фото Танјуг"Сваког дана на овом градилишту је ангажовано више од 100 радника и ради се по потреби у две смене, а радови морају бити завршени до краја месеца, што ће и бити", поручио је Поповић.

Из Коридора додају да ће укупни грађевински радови на овој деоници бити завршени пред почетак лета и туристичке сезоне.

Грчић: Електроенергетски објекти за модеран ауто-пут

Јавно предузеће "Електропривреда Србије" код Коридора 10 у Грделичкој клисури гради трафостаницу Момин камен у коју ће бити уложено око 90 милиона динара, а в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић каже да је она део пројеката изградње електроенергетских објеката поред тог дела аутопута укупне вредности око 411 милиона динара.

Милорад ГрчићЕлектроенергетски објекти ће омогућити напајање два тунела, тунела Манајле дужине 1.808 метара и тунела Предејане дужине 1.000 метара, као и паркинга, две наплатне рампе и комплетне инфаструктуре која је неопходна за функционисање модерног ауто-пута.

Грчић је, након обиласка радова на изградњи трафостанице Момин камен, које изводе Сименс и Електроизградња, новинарима рекао да ће она бити завршена до краја марта, а још два електроенергетска објекта почетком маја.

Објаснио је да три пројекта укључују трафостаницу Момин камен, постављање кабловских водова и повезивање 35 киловолтних трафостаница од Владиничиног Хана до Предејана.

Како је навео, сва три пројекта су конципирана тако да задовоље потребе новоизграђеног аутопута који врло брзо треба да буде пуштен у саобраћај.

"Трафостаница Момин камен је веома важна трафостаница и веома важан пројекат ЕПС. Трафостаница је наменски конструисана, пројектована и наменски се гради, јер овим тереном пролази аутопут, Коридор који спаја Београд са крајњом јужном границом у Прешеву", рекао је Грчић.

Навео је да је у току реализација тежег и сложенијег пројекта напојне мреже, односно напојних каблова за трафостанице 35 киловолти.

Прецизирао је да је укупна траса те мреже 6,5, односно 11 километара, да је тај пројекат знатно скупљи и вреди 275 милиона динара.

Изградња трафостанице Момин каменГрчић је рекао да се паралелно ради и трећи пројекат, кабловски водови десет киловолти, вредан 45 милиона динара.

"Терен је тежак, али сваки посао мора да се уради", навео је Грчић.

Нагласио је да је ЕПС посебно водио рачуна да тим пројектима сва околна места, општине и села добијају веће капацитете снабдевања електричном енергијом и стабилније напајање струјом. 

"Ако већ улажемо 411 милиона динара, нешто мање од 3,5 милиона евра, водили смо рачуна да то улагање има ширу намену од оне основне да задовољимо потребе изградње аутопута", рекао је Грчић.

Грчић је, осим трафостанице Момин камен, са сарадницама обишао и радове на постављању каблова и нову трафостаницу Грделица.


#   Београд   Владичин Хан   саобраћај   ауто-пут   Предејане   Грделичка клисура   Грделица   Момин Камен   Коридори Србије   Интеграл инжењеринг   Милорад Грчић   Манајле   Милош Поповић   Александар Сенић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима