Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кризни штаб: Краћи карантин, бустер после три месеца, нижа цена теста

Bookmark and Share

14.01.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је након седнице Кризног штаба да је број грађана позитивних на коронавирус све већи, а епидемијска ситуација изразито тешка и ванредна. Апеловао је на поштовање постојећих мера, које остају на снази.

Кризни штаб: Краћи карантин, бустер после три месеца, нижа цена теста

Зоран Гојковић је навео да је на седници Кризног штаба донета одлука да је за примање треће дозе вакцине довољно да прође три месеца од примања друге, као и да се скраћује време изолације са десет на седам дана.

Гојковић је рекао и да још нема потребе за четвртом дозом вакцине у Србији и објаснио да се све одлуке о вакцинацији доносе у складу са научним истраживањима.

Свима који желе да се тестирају на сопствени захтев биће смањена цена пи-си-ар теста са девет на шест хиљада динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара, одлучено је на седници Кризног штаба.

Гојковић каже и да је на седници анализирана тренутна епидемијска ситуација у Србији, која је "изразито тешка".

"Видимо да је број грађана који су позитивни на коронавирус све већи и сходно томе и даље проглашавамо епидемијску ситуацију као изразито тешку и ванредну. У складу с тим, желим још једном да позовем све грађане да активно учествују у спречавању преноса вируса, односно да поштују све мере које смо до сада доносили и које у овом тренутку важе", истакао је Гојковић.

"Омикрон сој дoминира у Србији"

Гојковић каже да су све мере добро познате и односе се пре свега на ограничавање контаката и спречавање ширења заразе.

"Дефинитивно је јасно да су велика окупљања, односно непоштовање епидемиолошких мера у смислу неношења маски и невођења рачуна о хигијенским мерама које спречавају преношење вируса, кључни фактор у повећању броја заражених", навео је Гојковић.

Каже да је добро што здравствени систем односно ковид болнице немају уобичајен пријем пацијената са тешком клиничком сликом у односу на досадашње таласе епидемије, што говори у прилог томе да у Србији доминира омикрон сој који је и највећим делом одговоран за нагло повећање броја заражених.

"Надамо се да ћемо успети у следећем периоду управо ношењем маски, забраном и ограничавањем окупљања да спречимо даље повећање броја заражених пацијената", истиче Гојковић.

У уторак додатне консултације о почетку наставе

Гојковић је рекао да је на седници Кризног штаба разговарано и о почетку школе на нивоу централне Србије.

"Школе у Војводини су већ кренуле са радом и од понедељка ученици основних школа настављају наставу непосредно у клупама, а средњошколци ће кренути на комбиновану наставу. Што се тиче почетка наставе у централној Србији, у уторак ће бити одржане додатне консултације везане за почетак наставе у основним и средњим школама на територији целе Србије, али мислим да смо у овом тренутку најближи решењу да се настава одвија онако како ће се одвијати и у Војводини, односно непосредно у основним, а у средњим школама комбиновано", објаснио је Гојковић.

Каже да је у том случају проблем и регистрована појава грипа, којег није било прошле године.

"Плашимо се лоше епидемиолошке ситуације у вези са грипом у школама јер највећи генератор грипа су деца и то би нам направило велики проблем у здравственом систему и лечењу деце и одраслих", каже Гојковић.

Трећа доза вакцине три месеца након друге 

На основу истраживања у свету и увида домаћих стручњака, донета је одлука да је за примање треће дозе вакцине довољно да прође три месеца од примања друге, навео је Гојковић.

"Бустер доза ће код свих грађана моћи да буде апликована након три месеца од друге дозе", истакао је Гојковић.

Скраћује се и време изолације са десет на седам дана, навео је покрајински секретар за здравство.

"То нам је важно јер код омикрона има велики број асимптоматских пацијената. Важно нам је то због враћања у редовне радне задатке свих оних који на лак начин преболе корону", објашњава Гојковић. 

Свима који желе да се тестирају на сопствени захтев биће смањена цена пи-си-ар теста са девет на шест хиљада динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

"Још нема потребе за четвртом дозом вакцине" 

Гојковић је рекао и да још нема потребе за четвртом дозом вакцине у Србији.

Објаснио је да се све одлуке о вакцинацији доносе у складу са научним истраживањима, додајући да за сада нема научних потврда да је потребна четврта доза.

"Полако са четвртом дозом", нагласио је Гојковић.

Позвао је све грађане да се вакцинишу и поновио да је то неопходно како би се сузбило ширење вируса.

"Највећи терет на здравственим радницима"

У овом тренутку је осам одсто здравствених радника у Војводини заражено короном, док је у Србији заражено 10 одсто, рекао је покрајнски секретар за здравство Зоран Гојковић.

Нагласио је да је највећи терет на здравственим радницима, јер , како каже, један лекар у току смене прегледа од 40 до 50 пацијената.

Гојковић је закључио да је у борби против пандемије најважније да се што мањи број пацијената зарази у једном тренутку.

Упозорио је да је међу зараженима највише радноактивних и младих људи.

"Лекари лече све и здравствени систем функционише, али је неопходно да се поштују епидемиолошке мере", нагласио је Гојковић.

Навео је и да је у Србији 58,6 вакцинисаних првом дозом, те поручио да је држава урадила све како би сви пацијенти били збринути.


#   кризни штаб   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима