Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кубуровић у Нишу: Унапређена инфраструктура КПЗ у Нишу

rssBookmark and Share

09.09.2017. Јужна Србија Инфо

Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић присуствовала је данас отварању нове зграде инструменталне заштите у Казнено-поправном заводу у Нишу и том приликом истакла да је тај завод понос града Ниша, државе и Министарства правде, које улаже много средстава у унапређење инфраструктуре поправних завода и правосудних органа.

Кубуровић у Нишу: Унапређена инфраструктура КПЗ у Нишу

Пуштању у рад реновираног објекта, где се налазе просторије за запослене и пријем затвореника, присуствовао је и генерални секретар председника Републике и некадашњи министар правде Никола Селаковић.

Кубуровић је том приликом истакла да је КПЗ у Нишу пре неколико година био девастиран и у великим дуговањима од 150 милиона динара, а да је данас реч о установи која добро функционише и која је без било каквог дуга, пре свега захваљујући добром и домаћинском управљању.

За 15 одсто је побољшан смештајни капацитет у КПЗ у Нишу и зато је Србија и напредовала у извештају Савета Европе када је у питању положај осуђеника, нагласила је Кубуровић и подсетила да је Србија 2010. године била на последњем месту међу државама чланицама Савета Европе, а да је данас боља и од неких земаља ЕУ. 

Она је истакла да је КПЗ у НИшу сам успео да исплати велике дугове и финансира обнову и изградњу више објеката и да је све то показатељ да треба да има више таквих примера одговорног управљања.

Министар правде је навела да је данас у Србији око 10.700 осуђених лица, а да су смештајни капацитети око 9.600, због чега Министарство правде и посвећује велику пажњу унапређењу смештајних капацитета.

Управник КПЗ у Нишу Александар Грбовић је истакао напредак који је учињен на пољу безбедности, као и да је реновирано више објекта, а да је посебно поносан на чињеницу што су осуђена лица у неколико наврата дала велики допринос у хуманитарним акцијама.

Променили смо слику овог завода, истакао је Грбовић и додао да је новоотворена зграда опремљена најмодернијом опремом, одакле ће моћи да се види сваки део затвора осим просторија где то није могуће због заштите приватности, као и да ће запослени имати далеко боље услове за рад.

Он је навео да је у ту зграду уложено око 176 милиона динара из републичког буџета, а да је завод из сопствених средстава реновирао и изградио друге објекте.

Грбовић је најавио и да ће у оквиру КПЗ у Нишу ускоро почети изградња затворске болнице, где ће се лечити осуђена лица ове установе, као и са југа Србије.


#   Никола Селаковић   Министарство правде   КПЗ Ниш   Александар Грбовић   Нела Кубуровић
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима