Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стефановић у Нишу: У Србији нема заштићених, држава је одлучна да стане на пут свакој врсти корупције

rssBookmark and Share

Ниш 10.04.2019. Јужна Србија Инфо

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Нишу да резултати остварени од почетка примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције показују да у Србији нема заштићених и да је држава одлучна да стане на пут свакој врсти корупције...

Стефановић у Нишу: У Србији нема заштићених, држава је одлучна да стане на пут свакој врсти корупције

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Нишу да резултати остварени од почетка примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције показују да у Србији нема заштићених и да је држава одлучна да стане на пут свакој врсти корупције.

„Ми данас имамо суштину, а то је да је држава препознала потребу да се бори против корупције системски, сваки случај се процесуира, нема оног ко је заштићен ни партијском књижицом, ни друштвеним статусом ни богатством. Нема чекања да неко постане бивши руководилац да би се против њега водила истрага“, истакао је Стефановић на антикоруцијском форуму „Годину дана од примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције“.

Стефановић је навео да су полиција, тужилаштва и судови показали да се боре против корупције и у својим редовима.

„Важно је да саме институције, које се боре против корупције, грађанима покажу да су оне пре свега чисте, да су запослени у њима исправни и да могу да буду предводници борбе против корупције“ рекао је министар.  

Према његовим речима, у борби против корупције неопходно је системско, заједничко деловање свих државних институција, јер само тако можемо доћи до озбиљних резултата. Он је као пример успешних законских решења у борби против корупције навео Закон о јавним набавкама који је донет 2012. године.

„Држава је тада препознала да се кроз систем јавних набавки један део новца одлива у корупцију. Било је потребно то признати и наћи начина да се то поправи, тако да не зауставите систем набавки и тиме угрозите економију земље, а истовремено на озбиљан начин покажете да таква врста корупције неће бити дозвољена“, рекао је Стефановић, додајући да ће најављени Закон о пореклу имовине бити још један искорак више у борби против корупције.

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је да су посебна одељења виших јавних тужилаштава за првих годину дана примене Закона поступала по кривичним пријавама поднетим против 10.684 лица, при чему је оптужена 681 особа.

Кубуровић је додала да је за првих годину дана примене нових законских решења донето 448 пресуда, од чега су 444 осуђујуће, као и да већину пресуда прате затворске казне.

„Има и високорангираних лица против којих се воде поступци, па тако у овим посебним одељењима имамо и поступке против директора Управе за аграрна плаћање и заменика директора Саобраћајног института ЦИП, а све за кривична дела примање мита“, нагласила је Кубуровић и додала да је највећи искорак, чињен усвајањем и применом новог закона, успостављање унапређене сарадње између надлежних органа и институција.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је Влада Републике Србије препознала озбиљност претње коју представља корупција, те да је овај Закон заједно са целокупним законодавним и институционалним оквиром, један од најснажнијих алата који Србија има на располагању да се избори са овом опасношћу на делотворан начин.

„Од почетка примене Закона, Србија је скоро у потпуности успоставила институционални оквир и тај систем почео је да доноси прве резултате. ЕУ је спремна да обезбеди додатну подршку државним органима Србије у борби против корупције. Србија има добру стратегију, али је важно да се постави систем који функционише и на том пољу јој је ЕУ савезник“, истакао је Фабрици.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио истакао је да ОЕБС, радећи у блиском партнерству са институцијама Републике Србије, пружа подршку напорима у борби против корупције, организованог криминала, привредног криминала и тероризма.

„Мисија ОЕБС-а ће наставити да унапређује капацитете судија, јавних тужилаца, полицијских службеника у области истраживања, вођења оптужница, изрицања пресуда у домену привредног криминала и корупције“, рекао је Орицио и истакао спремност ОЕБС-а да организује висококвалитетне обуке на тему могућих изазова током спровођења тог значајног закона.

Коментара: 0


#   Ниш   ЕУ   МУП РС   криминал   Небојша Стефановић   Влада Републике Србије   корупција   официрски дом   Министарство правде   Закон о пореклу имовине   Нела Кубуровић   Сем Фабрици
@nesastefanovic @Vlada_SR @FabriziSem @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима