Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија добија регионалне центре за борбу против корупције

rssBookmark and Share

03.01.2018. Танјуг, РТС

Нови, велики удар "високој" и "ситној" корупцији на свим нивоима у јавном и приватном сектору у Србији може да се очекује од марта, након што и формално почну са радом специјализовани тужиоци и финансијски форензичари у четири регионална одељења на челу са београдским центром у Тужилаштву за организовани криминал.

Србија добија регионалне центре за борбу против корупције

Наиме, 1. марта почиње примена новог Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, корупције и тероризма, који посебан акценат ставља на откривање коруптивних и финансијских кривичних дела.

На челу нове организационе мреже биће Тужилаштво за организовани криминал (ТОК), које ће процеусирати кривична дела "високе корупције", у којима имовинска вредност прелази 200 милиона динара. Регионални центри тужилаштва биће стационирани у Новом Саду, Нишу и Краљеву и бавиће се случајевима корупције против осумњичених којима се на терет ставља неки вид злоупотребе, која је мања од 200 милиона динара.

Закон је предвидео да одељење тужилаштва за борбу против корупције у Београду броји 20-25 заменика јавних тужилаца, у Новом Саду 15-20, у Нишу и Краљеву по 10-15.

У тим одељењима радиће посебно едуковани тужиоци и финансијски форензичари, који ће заједно учествовати у кривичном гоњењу окривљених за финансијски криминал и корупцију, док ће се у нарочито компликованим случајевима формирати "ударне групе" сачињене од свих актера потребних за ефикасан кривични прогон.

Задатак финансијских форензичара биће да помажу јавном тужиоцу да одлучи најпре има ли места покретању кривичног поступка, а потом и да прибави што квалитетније доказе и да их успешно представи пред судом.

Закон предвиђа и да Тужилаштво за организовани криминал и регионални центри сарађују и размењују информације са службеницима за везу из других државних органа, како би преко њих био осигуран бржи и квалитетнији проток информација.

Службеника за везу имаће тако Пореска управа, Пореска полиција, Управа царина, Народна банка Србије, Управа за спречавање прања новца, Агенција за привредне регистре, Централни регистар хартија од вредности, Агенција за приватизацију, Државна ревизорска институција, Служба за катастар непокретности, Агенција за борбу против корупције, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Републички фонд за здравствено осигурање, Републичка дирекција за имовину Републике Србије и Управа за јавне набавке.

У пракси, примена овог закона значи да би, ако се ради о неком кривичном делу корупције почињеном на југу Србије – ударну групу формирало посебно одељење тужилаштва чије је седиште у Нишу.

У зависности од случаја на којем се ради и конкретног задатка, у саставу групе наћи ће се поред полиције и тужилаштва и запослени у државним и другим органима (на пример катастра или Агенције за борбу против корупције) како би заједничким радом у реалном времену размењивали информације и брзо прибављали квалитетне доказе који могу ваљано да буду презентовани на суду.

Планирано је да посебно одељење суда који ће судити ова кривична дела у Београду, буде састављено од три трочлана судска већа, а у преостала три центра од два судска већа.

"За обуку се пријавило 250 судија и заменика јавних тужилаца" 

Министарка правде Нела Кубуровић очекује да ће новим Законом током 2018. године бити остварен један од приоритета Владе Србије, а то је ефикаснија борба против корупције.

Према њеним речима, Министарство правде је 2017. радило на успешној припреми за почетак примене закона, пре свега кроз пројекат Превенција и борба против корупције, који се финансира из Европске уније.

Најзначајнији део пројекта се односи на обуку судија и тужилаца која је почела током новембра и трајаће до 1. марта када почиње примена закона, прецизирала је Кубуровићева.

За обуку се, како је навела, пријавило 250 судија и заменика јавних тужилаца, али неће сви почети да раде 1. марта.

"С обзиром на процедуру која је прописана законом – да морају да прођу безбедносне провере, сматрамо да је боље да имамо већи број обучених судија и тужилаца који ће моћи да поступају у овим предметима. Са друге стране, не знамо колика ће бити бројност предмета, тако да ће се постепено почети са формирањем одељења, а верујем да ће се до краја године број судија и тужилаца у посебним одељењима повећати", навела је министарка.

Када су у питању финансијски стручњаци, министарка је указала да су надлежна тужилаштва током 2017. године мењала систематизацију и унутрашње уређење својих органа и предвидели запослење форензичара у тужилаштвима, који ће имати задатак да помажу тужиоцима у истрагама и у процесуирању кривичних дела са коруптивним елементом.

"То је она карика која је недосталаа носиоцима правосудних функција у борби против корупције – недовољно познавање те материје. Сада ће форензичари и официри за везу из сваког органа који ће се бавити достављањем одређених података бити на располагању тужиоцу који ће координирати ударном групом", указала је Кубуровићева.

Закон о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, корупције и тероризма усвојен је у октобру 2016. године, али је његова примена одложена за 1. март ове године како би се инфраструктурно припремили судови и тужилаштва за почетак рада и како би одговарајући број судија и тужилаца прошао обуку и специјализацију у складу са новим Законом.

У складу са новом организацијом тужилаца и ефикаснијом борбом против корупције, од 1. марта ће почети и примена осам нових кривичних дела у вези са привредом, уз од раније постојећих 25 кривичних дела.

Нова дела имају за циљ да оснаже борбу против корупције и олакшају кривично гоњење учинилаца и доказивање њихове кривице пред судом.

На овај начин јавни тужиоци ће имати могућност да прецизније определе своје оптужнице и суду укажу на незаконитост поступања учиниоца кривичног дела.

Нова кривична дела предвиђена Кривичним закоником су: превара у обављању привредне делатности, проневера у обављању привредне делатности, злоупотреба заступања у обављању привредне делатности, злоупотреба послова управљања и надзора у обављању привредне делатности, злоупотреба у поступку приватизације, примање мита у обављању привредне делатности, давање мита у обављању привредне делатности.

Ту су и превара у осигурању, пореска утаја и злоупотреба положаја одговорног лица, неуплаћивање пореза по одбитку, злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотреба положаја одговорног лица, злопотреба у вези са јавном набавком, злоупотреба монополистичког положаја, проузроковање стечаја, проузроковање лажног стечаја, оштећење поверилаца, издавање чека и коришћење платних картица без покрића.

Такође и кривична дела недозвољена производња, недозвољена трговина, кријумчарење, онемогућавање вршења контроле, неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга, нарушавање пословног угледа и кредитне способности, обмањивање купаца, одавање пословне тајне, фалсификовање новца, фалсификовање хартија од вредности, фалсификовање и злоупотреба платних картица, фалсификовање знакова за вредност, фалсификовање знакова, односно државних жигова за обележавање робе, мерила и предмета од драгоцених материјала, прављење, набављање и давање другом средстава за фалсификовање и прање новца.

Коментара: 0


#   криминал   Пореска управа   суд   Управа царина   корупција   Министарство правде   Агенција за приватизацију   Агенција за борбу против корупције   јавне набавке   Управа за јавне набавке   Регионални центри   Пореска полиција   Агенција за привредне регистре   Нела Кубуровић   Центар за борбу против корупције
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима