Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛДП осуђује забрану прајда

rssBookmark and Share

28.09.2013. Autor: Agencije

Председник Либерално демократске партиjе Чедомир Jовановић критиковао jе власт због одлуке да се не одржи Парада поноса, jер сматра да никада ниjедна власт у Србиjи ниjе имала повољниjе услове да обезбеди функционисање правног поретка као актуелна.

ЛДП осуђује забрану прајда

"Нажалост, забраном мирног скупа заказаног за суботу показали су да ни ту околност нису успели да искористе.", навео jе Jовановић у писаноj изjави.

Oн додаjе да ниjе изненађен чињеницом да jе скуп отказан, пошто jе председник Владе пре неколико дана, како тврди, "хушкао и проглашавао одређену сексуалну ориjенатациjу "ненормалном"".

Jовановић сматра да питање одржавања Параде поноса питање поштовања Устава и закона ове земље, коjи свакоме мораjу гарантовати равноправност и заштиту.

"Између бежања од проблема ограничавањем слободе окупљања и бежања од проблема простим поништавањем мале матуре у суштини нема велике разлике. У оба случаjа неспособност државе да обезбеди поштовање закона прикрива се игнорисањем и гурањем проблема под тепих", навео jе лидер ЛДП-а.

И повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изjавила jе да jе забрана Параде поноса jош jедном показала колико се свих ових година мало радило на смањењу хомофобиjе и развиjању толеранциjе, о чему говоре и алармантни подаци о количини мржње и нетрпељивости према ЛГБT популациjи коjа постоjи посебно код младих људи.

„Државни органи су и ове године заказали у ономе што jе њихова дужност – да jедноj мањинскоj заjедници осигураjу уживање jедног од основних уставних права, а то jе право на мирно окупљање. Забраном Параде поноса доведени су у питање основни принципи правне државе и владавине права”, рекла jе Петрушић за Политику.


#   Невена Петрушић   ЛДП
@ldp @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима