Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

LDP osuđuje zabranu prajda

rssBookmark and Share

28.09.2013. Autor: Agencije

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je vlast zbog odluke da se ne održi Parada ponosa, jer smatra da nikada nijedna vlast u Srbiji nije imala povoljnije uslove da obezbedi funkcionisanje pravnog poretka kao aktuelna.

LDP osuđuje zabranu prajda

"Nažalost, zabranom mirnog skupa zakazanog za subotu pokazali su da ni tu okolnost nisu uspeli da iskoriste.", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On dodaje da nije iznenađen činjenicom da je skup otkazan, pošto je predsednik Vlade pre nekoliko dana, kako tvrdi, "huškao i proglašavao određenu seksualnu orijenataciju "nenormalnom"".

Jovanović smatra da pitanje održavanja Parade ponosa pitanje poštovanja Ustava i zakona ove zemlje, koji svakome moraju garantovati ravnopravnost i zaštitu.

"Između bežanja od problema ograničavanjem slobode okupljanja i bežanja od problema prostim poništavanjem male mature u suštini nema velike razlike. U oba slučaja nesposobnost države da obezbedi poštovanje zakona prikriva se ignorisanjem i guranjem problema pod tepih", naveo je lider LDP-a.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da je zabrana Parade ponosa još jednom pokazala koliko se svih ovih godina malo radilo na smanjenju homofobije i razvijanju tolerancije, o čemu govore i alarmantni podaci o količini mržnje i netrpeljivosti prema LGBT populaciji koja postoji posebno kod mladih ljudi.

„Državni organi su i ove godine zakazali u onome što je njihova dužnost – da jednoj manjinskoj zajednici osiguraju uživanje jednog od osnovnih ustavnih prava, a to je pravo na mirno okupljanje. Zabranom Parade ponosa dovedeni su u pitanje osnovni principi pravne države i vladavine prava”, rekla je Petrušić za Politiku.


#   Nevena Petrušić   LDP
@ldp @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima