Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Ускоро изградња главног колектора за пречишћавање отпадних вода

rssBookmark and Share

Лесковац 04.04.2017. Јужна Србија Инфо

Главни градски колектор, који треба да се повеже са фабриком за пречишћавање отпадних вода, биће највероватније саграђен до краја 2018. године, будући да је Влада Србије обезбедила новац за ову капиталну инвестицију у Лесковцу.

Лесковац: Ускоро изградња главног колектора за пречишћавање отпадних вода

То је јуче прецизирано у седишту управе града Лесковца потписивањем Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине, односно, генералног секретара Стане Божовић и Горана Цветановића, градоначелника, испред локалне самоуправе. Меморандум подразумева, како је објаснио саветник у том министарству Милан Стевановић, градњу потпуно новог колектора, али и санацију оног старог, који је пропао и пре него што је употребљен.

„Средства су обезбеђена буџетом Републике Србије и један део је у 2017. са пројекцијом на 2018. годину. У овом тренутку пројектни тим, финансиран од стране Шведске развојне агенције пројектује техничку и тендерску докуменатцију како би ове године тендер могао да буде расписан и ми очекујемо, на основу досадашњег искуства, да ће негде 12 месеци трајати санација и изградња новог колектора“, казао је Стевановић.

 „Стари колектор грађен је од 2008 до 2010. године. Утврђено је да је 95 посто тог колектора неупотребљиво и зато постројење не функционише. Обзиром да оно врши извесну дренажу подземних вода и целог тог пољопривредног земљишта на коме се налази, тај колектор ће морати да буде обезбеђен, изолован, саниран, како не би могао да причињава даљу штету околном земљишту. Паралелно, гради се комплетан нов колектор који ће да сакупља све комуналне отпадне воде Лесковца и допрема на Централно постројење за пречишћавање отпадних вода“.

Градња колектора је део пројекта „Управаљање отпадним водама“, заправо, услов, како је истакао градоначелник Цветановић,  за донацију Владе Холандије од 7,6 милиона евра за изградњу канализационе мреже у 16 насељених места за коју је ових дана завршена пројектна документација, а на основу претходно добијених грађевинских дозовола.

Цветановић је такође подсетио да је у изградњу Централног постројења за пречишћавање отпадних вода, завршено октoбра 2015. године, Европска унија уложила 10,5 милиона евра, али да поред фабрике, пројекат подразумева и постројење за третман и дигистацију муља, производњу био гаса и електричне енергије. Процењења вредност овог постројења је 505 милиона динара, а конкурс за градитеље је завршен и очекује се избор најповољнијег.

„Испред града Лесковца постоји тим људи, који је спреман да учини све што је неопходно за реализацију овог пројекта, а све са циљем, да наши суграђани, али и генерације које долазе живе у што здравијој животној средини - истакао је Цветановић.

Стана Божовић, државна секретарка је казала да ће Лесковац бити пример добре праксе по питању технологије и система рада.

Додала је да у наредних 25 година у Србији треба саградити 320 таквих постројења.

„Сада их има око 50, од којих само неколико ради по стандардима Европске уније, а постројење у Лесковцу биће једно од најасавременијих у Србији“, закључала је Стана Божовић.

Коментара: 0


#   Лесковац   Горан Цветановић   ЕУ   Влада Републике Србије   Милан Стевановић   отпадне воде   колектор   пречишћавање
@CvetanovicG @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима