Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Највећи инфраструктурни објекат из области заштите животне средине ће се градити у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 22.07.2016. Град Ниш

Јуче су у посети граду Нишу били представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, др Стана Божовић, Делегације Европске Уније у Србији, Ричард Маша, као и представници Канцеларије за Европске интеграције Владе Републике Србије.

Највећи инфраструктурни објекат из области заштите животне средине ће се градити у Нишу

Повод за посету граду Нишу је представљање Студија изводљивости за Пројекат постројења за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у овом граду. Студија треба да омогући да се Нишу, кроз програм претприступне развојне помоћи фондова ЕУ, ИПА 2017, обезбеде бесповратна средства за изградњу постројења за третман отпадних вода и изградњу канализационе мреже града Ниша.

Уколико добије подршку за финансирање из претприступних фондова Европске Уније, овај пројекат би представљао НАЈВЕЋИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКАТ из области заштите животне средине који се финансира из претприступних фондова Европске Уније.

„Сарадњом Владе Републике Србије и града Ниша, а уз подршку Европске Уније, у Нишу ће се спроводити највећи инфраструктурни пројекат из области заштите животне средине у претприступном периоду. Вредност постројења за пречишћавање отпадних вода са изградњом и реконструкцијом канализационе мреже далеко премашује све оно што смо до сада финансирали, а средства ће Влада Републике Србије обезбедити из претприступних фондова ЕУ“, истакла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, госпођа Стана Божовић, и честитала новом градоначелнику Ниша, господину Булатовићу, што је својим залагањем, и уз подршку Владе Републике Србије, показао спремност града Ниша да изнесе овако вредан инфраструктурни пројекат, који ће обезбедити чисте реке, одрживост водних ресурса, здраву животну средину и здравље грађана.

Пројекат прикупљања и пречишћавања отпадних вода за Град Ниш подразумева изградњу нових колектора, санацију дела постојећих, затим градско постројење за пречишћавање отпадних вода, као и додатне третмане муља.

Комплетна пројектно техничка документација за постројење и канализацију ће се финансирати из новог програма подршке Шведске развојне агенције сектору заштите животне средине у Србији, ПЕИД, „Припрема и развој инвестиција у животној средини’’, који почиње 25. јула 2016. и вреди скоро 3 милиона евра.

Коментара: 0


#   Ниш   ЕУ   екологија   Влада Републике Србије   Дарко Булатовић   ИПА   инфраструктура   отпадне воде   колектор   студија изводљивости       Заштита животне средине   пречишћавање   бесповратна средства
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима