Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковачкој Медицинској школи прети затварање

rssBookmark and Share

21.01.2011. Данило Коцић

У пожару изгорели, у свађама подељени!

Због дуга од 64 милиона, који је на суду неспорно утврђен, запретила опасност да се 800 ученика нађе на улици

Лесковачкој Медицинској школи прети затварање

ЛЕСКОВАЦ – Пре неколико дана требало је да буде заплењена имовина Медицинске школе, али је ,,операција’’ одложена за ,,неко боље време’’.

Лесковачка Медицинска школа, чији је оснивач Рапублика Србије, нашла се у ,,небраном грожђу’’, јер је остала у огромним дуговима после катастрофалног пожара и градње нове школске зграде.

Овде помало поетично, али са дозом црног хумора, говоре: У пожару смо изгорели, у свађама подељени!

Према неким прорачунима, вредност изведених радова после катастрофалног пожара маја 2005. године (изградња нове школске зграде, фискултурне сале и санацију старог, оштећеног дела школске зграде) износи 150.350.000 динара.

Предузеће Новоградња, које је градило нову школску зграду после пожара, чији узрочник још није утврђен, потражује 64 милиона динара, али је основни дуг 42,5 милиона, а остало су судски трошкови и камата. Комплетну инвестицију требало је да финансирају Министарство просвете са 80 и локална самоуправа са 20 процената.

Војислав Младеновић, власник ГЗ Новоградња, који је градио нову школу, истиче да је ово последњи гест добре воље, јер без наплате дуга, потонуће његова фирма!

-Од септембра 2005. године, када смо се услели у ову школу, проблеми трају и све су озбиљнији, али се надамо да ће локална самоуправа и држава, односно Министарство просвете, пронаћи решење – каже Зорица Кастратовић, директорица школе.

Живојин Стефановић, предсеник Градске скупштине, каже да неће дозволити затварање Медицинске школе, јер је у суштини држава дужник. Стефановић, међутим, истиче да је локална самоуправа свој део обавезе око финансирања градње школе после катастрофалног пожара измирила, а преостали дуг би требао да плати надлежно Министарство просвете.

У више наврата, из Министарства просвете обећана је конкретна помоћ, уз најаву да ће преиспитати доспеле рачуне, јер је процењено да су трошкови градње школе – астрономски, али је све остало само на вербалним обећањима!

Заједно са Славишом Станковићем, адвокатом Новоградње, власник приватне грађевинске фирме Новоградња, Војислав Младеновић, у разговору са директорицом школе Зорицом Кастратовић, имао је довољно разумевање и за проблеме школе, која је само формално била инвеститор, а радове је требало да плате локална самоуправа и Министарство просвете Републике Србије.

-Због неплаћања дуга, нисам у стању да измирим обавезе према пословним партнерима који су такође учествовали у градњи школе, а само за ПДВ дугујем 30 милиона динара – каже Војилав Младеновић, власник Новоградње.

 

 


#   школе   Живојин Стефановић   Медицинска школа   локална самоуправа   Министарство просвете
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима