Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovačkoj Medicinskoj školi preti zatvaranje

rssBookmark and Share

21.01.2011. Danilo Kocić

U požaru izgoreli, u svađama podeljeni!

Zbog duga od 64 miliona, koji je na sudu nesporno utvrđen, zapretila opasnost da se 800 učenika nađe na ulici

Leskovačkoj Medicinskoj školi preti zatvaranje

LESKOVAC – Pre nekoliko dana trebalo je da bude zaplenjena imovina Medicinske škole, ali je ,,operacija’’ odložena za ,,neko bolje vreme’’.

Leskovačka Medicinska škola, čiji je osnivač Rapublika Srbije, našla se u ,,nebranom grožđu’’, jer je ostala u ogromnim dugovima posle katastrofalnog požara i gradnje nove školske zgrade.

Ovde pomalo poetično, ali sa dozom crnog humora, govore: U požaru smo izgoreli, u svađama podeljeni!

Prema nekim proračunima, vrednost izvedenih radova posle katastrofalnog požara maja 2005. godine (izgradnja nove školske zgrade, fiskulturne sale i sanaciju starog, oštećenog dela školske zgrade) iznosi 150.350.000 dinara.

Preduzeće Novogradnja, koje je gradilo novu školsku zgradu posle požara, čiji uzročnik još nije utvrđen, potražuje 64 miliona dinara, ali je osnovni dug 42,5 miliona, a ostalo su sudski troškovi i kamata. Kompletnu investiciju trebalo je da finansiraju Ministarstvo prosvete sa 80 i lokalna samouprava sa 20 procenata.

Vojislav Mladenović, vlasnik GZ Novogradnja, koji je gradio novu školu, ističe da je ovo poslednji gest dobre volje, jer bez naplate duga, potonuće njegova firma!

-Od septembra 2005. godine, kada smo se usleli u ovu školu, problemi traju i sve su ozbiljniji, ali se nadamo da će lokalna samouprava i država, odnosno Ministarstvo prosvete, pronaći rešenje – kaže Zorica Kastratović, direktorica škole.

Živojin Stefanović, predsenik Gradske skupštine, kaže da neće dozvoliti zatvaranje Medicinske škole, jer je u suštini država dužnik. Stefanović, međutim, ističe da je lokalna samouprava svoj deo obaveze oko finansiranja gradnje škole posle katastrofalnog požara izmirila, a preostali dug bi trebao da plati nadležno Ministarstvo prosvete.

U više navrata, iz Ministarstva prosvete obećana je konkretna pomoć, uz najavu da će preispitati dospele račune, jer je procenjeno da su troškovi gradnje škole – astronomski, ali je sve ostalo samo na verbalnim obećanjima!

Zajedno sa Slavišom Stankovićem, advokatom Novogradnje, vlasnik privatne građevinske firme Novogradnja, Vojislav Mladenović, u razgovoru sa direktoricom škole Zoricom Kastratović, imao je dovoljno razumevanje i za probleme škole, koja je samo formalno bila investitor, a radove je trebalo da plate lokalna samouprava i Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

-Zbog neplaćanja duga, nisam u stanju da izmirim obaveze prema poslovnim partnerima koji su takođe učestvovali u gradnji škole, a samo za PDV dugujem 30 miliona dinara – kaže Vojilav Mladenović, vlasnik Novogradnje.

 

 


#   škole   Živojin Stefanović   Medicinska škola   lokalna samouprava   Ministarstvo prosvete
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima