Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из продаје повучено око 4.660 литара сока

rssBookmark and Share

15.10.2013. Autor: Ag.

Резултати суперанализе показали су да три сока два произвођача из Србије имају мањи проценат воћног удела од декларисаног, а пољопривредна инспекција је ван промета ставила 4.660 литара различитих сокова, изјавио је начелник те инспекције Ненад Вујовић.

Из продаје повучено око 4.660 литара сока

Лош квалитет

- Утврђено је да прописаном квалитету нису одговарали воћни нектар од брескве и јабуке „верде“, произвођача „ИБ тим“ из Београда, као и кашасти воћни нектар од брескве и јабуке „баш-баш“, произвођача „Дуга фрут“ из Крушевца - прецизирао је Вујовић.

У тој групи је и бистри воћни сок од концентрисаног сока од јабуке „сорисо“, такође произвођача „Дуга фрут“ из Крушевца.

- Контрола произвођача воћних сокова и нектара окончана је 10. октобра добијањем резултата суперанализе акредитоване лабораторије, а њоме је било обухваћено десет произвођача и узето 25 узорака воћних сокова и нектара - подсетио је Вујовић.

Мање воћа

Он је рекао да су ван промета стављени производи који нису одговарали прописаном квалитету и следе даље законом предвиђене мере.

Истраживање квалитета сокова у Србији најпре је спровела Национална организација потрошача Србије (НОПС), која је у другој половини августа позвала потрошаче да не купују сокове „макси фрут“, „ла вита“ и „ла вива“ компаније „Вино жупа Александровац“, сокове под трговачким робним маркама „баш-баш“ и „365“ крушевачког предузећа „Дуга фрут“, као и сокове „Такова“ из Горњег Милановца, јер имају мањи воћни садржај од декларисаног. Узорци сокова произвођача „Нектар“, „Раух“ и „Фреш енд ко.“ били су исправни.

Најбољи узорци

Према истраживању НОПС, садржај воћа највећег броја тестираних узорака компаније „Нектар“, 10 од исто толико тестираних узорака сокова „нектар лајф 100%“ и нектара „нектар фемили“, у потпуности одговара ономе истакнутом на декларацији.


#   Национална организација потрошача Србије (НОПС)   Вино Жупа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима