Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iz prodaje povučeno oko 4.660 litara soka

rssBookmark and Share

15.10.2013. Autor: Ag.

Rezultati superanalize pokazali su da tri soka dva proizvođača iz Srbije imaju manji procenat voćnog udela od deklarisanog, a poljoprivredna inspekcija je van prometa stavila 4.660 litara različitih sokova, izjavio je načelnik te inspekcije Nenad Vujović.

Iz prodaje povučeno oko 4.660 litara soka

Loš kvalitet

- Utvrđeno je da propisanom kvalitetu nisu odgovarali voćni nektar od breskve i jabuke „verde“, proizvođača „IB tim“ iz Beograda, kao i kašasti voćni nektar od breskve i jabuke „baš-baš“, proizvođača „Duga frut“ iz Kruševca - precizirao je Vujović.

U toj grupi je i bistri voćni sok od koncentrisanog soka od jabuke „soriso“, takođe proizvođača „Duga frut“ iz Kruševca.

- Kontrola proizvođača voćnih sokova i nektara okončana je 10. oktobra dobijanjem rezultata superanalize akreditovane laboratorije, a njome je bilo obuhvaćeno deset proizvođača i uzeto 25 uzoraka voćnih sokova i nektara - podsetio je Vujović.

Manje voća

On je rekao da su van prometa stavljeni proizvodi koji nisu odgovarali propisanom kvalitetu i slede dalje zakonom predviđene mere.

Istraživanje kvaliteta sokova u Srbiji najpre je sprovela Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), koja je u drugoj polovini avgusta pozvala potrošače da ne kupuju sokove „maksi frut“, „la vita“ i „la viva“ kompanije „Vino župa Aleksandrovac“, sokove pod trgovačkim robnim markama „baš-baš“ i „365“ kruševačkog preduzeća „Duga frut“, kao i sokove „Takova“ iz Gornjeg Milanovca, jer imaju manji voćni sadržaj od deklarisanog. Uzorci sokova proizvođača „Nektar“, „Rauh“ i „Freš end ko.“ bili su ispravni.

Najbolji uzorci

Prema istraživanju NOPS, sadržaj voća najvećeg broja testiranih uzoraka kompanije „Nektar“, 10 od isto toliko testiranih uzoraka sokova „nektar lajf 100%“ i nektara „nektar femili“, u potpunosti odgovara onome istaknutom na deklaraciji.


#   Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS)   Vino Župa
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima