Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мајка оставила дете да спава у фекалијама!

rssBookmark and Share

24.01.2013. Izvor: Alo / foto: Ilustracija

Дечак Лука (8) и његова тешко болесна сестра Ана (11) биће враћени из Шведске у Србију због тога што их је мајка занемаривала, а чак је допустила очуху да их злоставља.

Мајка оставила дете да спава у фекалијама!
Шведске власти протераће дечака (8) и његову три године старију сестру које је мајка Српкиња (26), родом из Врања, брутално занемаривала. Судбина ових малишана српске националности потресла је тамошњу јавност пре три године, када су дечака пронашли како сам лута тражећи мајку, болесну девојчицу везану за столицу, а најмлађе дете ове мајке како спава у фекалијама. Случај је недавно доспео до шведског парламента у којем се повела расправа о измени закона како би деца била заштићенија.

Дечак Лука и његова сестра Ана одузети су мајци и смештени у близини града Халмстада у хранитељске породице које сада воде битку за њихов останак у Шведској. Наредба о депортацији уследила је после одлуке Имиграционог суда, који је установио да више нема потребе за њиховим боравком у хранитељској породици, већ да би требало да буду враћени мајци и протерани из Шведске.

И док њихова мајка, која је тада петогодишњег сина сатима оставила самог да се стара о сестрама, тамошњим медијима изјављује да једва чека да јој врате децу, из хранитељске породице упозоравају да је малишанима изречена “смртна казна”.

- Одлуком о враћању мајци и протеривању из Шведске деци је прописана “смртна казна”. Девојчица је тешко болесна и захтева медицинску негу, и уколико је врате, она ће умрети – рекла је Ина Иванов којој је поверена болесна девојчица.

- Последње две године ова деца, која су под надзором Центра за социјални рад, виђала су своју мајку сваке друге недеље. Чудно је да се на овакав начин одлучује о дечјој судбини, а да нико претходно не саслуша оне који су блиски са њима – пожалила се шведским медијима Иванова.

Слично кажу и усвојитељи Луке и мале Натали, која је имала свега годину и по дана када су је пронашли да спава у фекалијама. Она има шведско држављанство јер је рођена у браку ове Српкиње са Швеђанином и она ће остати у земљи, раздвојена од брата и сестре.

- Лука зна шта се дешава и то веома тешко подноси. Почео је ноћу да мокри у кревет – кажу његови “нови родитељи”.

ПРЕИСПИТУЈУ ОДЛУКУ О ПРОТЕРИВАЊУ

За Луку и Ану још има наде јер су у имиграционој служби најавили да ће преиспитати њихов случај.

- Ступићемо у контакт са социјалним радницима и прегледаћемо документацију – најавили су у тој служби.

И ОЧУХ ИХ ЗЛОСТАВЉАО

Осим занемаривања мајке, деца су у заједници са њеним мужем била изложена и малтретирању од стране очуха.

- То је пријављено и полицији. Међутим, мајка је бранила свог мужа. Она је кривила Луку због тога што је откривено како су деца живела – каже Иванова.


#   хранитељске породице   смртна казна
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима