Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Majka ostavila dete da spava u fekalijama!

rssBookmark and Share

24.01.2013. Izvor: Alo / foto: Ilustracija

Dečak Luka (8) i njegova teško bolesna sestra Ana (11) biće vraćeni iz Švedske u Srbiju zbog toga što ih je majka zanemarivala, a čak je dopustila očuhu da ih zlostavlja.

Majka ostavila dete da spava u fekalijama!
Švedske vlasti proteraće dečaka (8) i njegovu tri godine stariju sestru koje je majka Srpkinja (26), rodom iz Vranja, brutalno zanemarivala. Sudbina ovih mališana srpske nacionalnosti potresla je tamošnju javnost pre tri godine, kada su dečaka pronašli kako sam luta tražeći majku, bolesnu devojčicu vezanu za stolicu, a najmlađe dete ove majke kako spava u fekalijama. Slučaj je nedavno dospeo do švedskog parlamenta u kojem se povela rasprava o izmeni zakona kako bi deca bila zaštićenija.

Dečak Luka i njegova sestra Ana oduzeti su majci i smešteni u blizini grada Halmstada u hraniteljske porodice koje sada vode bitku za njihov ostanak u Švedskoj. Naredba o deportaciji usledila je posle odluke Imigracionog suda, koji je ustanovio da više nema potrebe za njihovim boravkom u hraniteljskoj porodici, već da bi trebalo da budu vraćeni majci i proterani iz Švedske.

I dok njihova majka, koja je tada petogodišnjeg sina satima ostavila samog da se stara o sestrama, tamošnjim medijima izjavljuje da jedva čeka da joj vrate decu, iz hraniteljske porodice upozoravaju da je mališanima izrečena “smrtna kazna”.

- Odlukom o vraćanju majci i proterivanju iz Švedske deci je propisana “smrtna kazna”. Devojčica je teško bolesna i zahteva medicinsku negu, i ukoliko je vrate, ona će umreti – rekla je Ina Ivanov kojoj je poverena bolesna devojčica.

- Poslednje dve godine ova deca, koja su pod nadzorom Centra za socijalni rad, viđala su svoju majku svake druge nedelje. Čudno je da se na ovakav način odlučuje o dečjoj sudbini, a da niko prethodno ne sasluša one koji su bliski sa njima – požalila se švedskim medijima Ivanova.

Slično kažu i usvojitelji Luke i male Natali, koja je imala svega godinu i po dana kada su je pronašli da spava u fekalijama. Ona ima švedsko državljanstvo jer je rođena u braku ove Srpkinje sa Šveđaninom i ona će ostati u zemlji, razdvojena od brata i sestre.

- Luka zna šta se dešava i to veoma teško podnosi. Počeo je noću da mokri u krevet – kažu njegovi “novi roditelji”.

PREISPITUJU ODLUKU O PROTERIVANjU

Za Luku i Anu još ima nade jer su u imigracionoj službi najavili da će preispitati njihov slučaj.

- Stupićemo u kontakt sa socijalnim radnicima i pregledaćemo dokumentaciju – najavili su u toj službi.

I OČUH IH ZLOSTAVLjAO

Osim zanemarivanja majke, deca su u zajednici sa njenim mužem bila izložena i maltretiranju od strane očuha.

- To je prijavljeno i policiji. Međutim, majka je branila svog muža. Ona je krivila Luku zbog toga što je otkriveno kako su deca živela – kaže Ivanova.


#   hraniteljske porodice   smrtna kazna
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima