Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мала матура почиње тестом из српског језика

rssBookmark and Share

Ниш 18.06.2018. В.Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

Ученици осмог разреда данас почињу полагање завршног испита. Данас ће полагати тест из српског језика, сутра из математике, а у среду, 20. јуна, комбиновани тест.

Фото: Белами
Фото: Белами

Правилником о упису ученика у средње школе Министарства просвете предвиђено је неколико новена у полагању мале матуре. Највећа промена је у односу броја бодова за упис. Успех из основне школе сада ће ностити највише 60 поена, а завршни испит 40, док је претходне две године тај однос био 70 према 30. Због те промене мења се и бодовање самог завршног испита, па ће без грешке урађени тестови из матерњег језика и математике ученику донети по 13 поена, а комбиновани 14. Другачији је и начин израчунавања броја поена по основу успеха из основне школе.Сада се просек на крају шестог, седмог и осмог разреда, заокружен на две децимале, сабира и затим множи са четири.

Сваки од тестова завршног испита имаће 20 питања. То су задаци који повезују различите теме у оквиру самог предмета и који се односе на неке животне ситуације. Такве типове задатака су ученици већ имали прилику да виде припремајући се за полагање завршног испита кроз збирке, али и кроз различита тестирања. Највише ће бити питања отвореног типа, у којима се од ученика тражи да допуне или напишу одговор. У сва три теста мање од половине питања ће бити „на заокруживање“, односно вишеструког избора.

Свако тачно питање доноси ученику један поен, дакле 20 у укупном скору. Потом ће се број поена из матерњег језика и математике множити коефицијентом 0,65, а број бодова са комбинованог са коефицијентом 0,7, како би се добили бодови који се рачунају при упису у средње школе, 13 из матерњег језика и математике, а 14 из комбинованог теста.

То су задаци који повезују различите теме у оквиру самог предмета и који се односе на неке животне ситуације. Такве типове задатака су ученици већ имали прилику да виде припремајући се за полагање завршног испита кроз збирке, али и кроз различита тестирања.

Када се ради о техничким питањима везаним за организовање завршног испита све остаје, углавном, по старом.

“Деца ће тестове радити два сата, а на самом полагању завршеног испита моћи ће са собом да понесу само ђачку књижицу са сликом ради идентифакције и прибор који им је потребан за рад, а то су графитна оловка, хемијска, гумица и подрезач”, објашњава Милена Костић, директорка ОШ “Вожд Карађорђе”. “И даље су забрањени дигитрони и мобилни телефони, додаје она.

Новина ове године је то што ће родитељи резултате тестова моћи да виде у матичним основним школама на дан објављивања прелиминарних резултата, а онда након тога да уложе жалбу уколико за то постоји могућност.

Ове године су, према речима Милене Костић, уведене и пилот школе у којима ће на завршном испити дежурати наставници који нису предавали деци и не познају их. На тај начин ресорно министарство жели да види како ће испит протећи у новим условима.

Испитни задаци и тестови за полагање пријемног испита се штампају и пакују на начин којим се осигурава безбедност током дистрибуције и спречава неовлашћено отварање. Испитне задатке и тестове преузима руководилац школске управе или лице које он овласти. Школске управе организују достављање испитних задатака и тестова школама на дан полагања пријемног испита на начин који осигурава безбедност тестова и поштовање свих мера заштите до почетка испита.

“Ако се испит полаже у једној или неколико већих просторија, треба предвидети једног дежурног наставника на 10 до 12 кандидата и најмање једног додатног дежурног  који ће дежурати испред просторије у којој се ради тест”, објашњава Милена Костић.

Ако се испит полаже у учионицама, за сваку учионицу треба предвидети два дежурна наставника на највише 16 кандидата и довољан број дежурних наставника који ће дежурати испред учионица.

Коментара: 0


#   Ниш   Мала матура   основци   Милена Костић   тест   мобилни телефони   српски језик   средње школе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима