Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани у страху од Албанца, траже помоћ државе

rssBookmark and Share

09.02.2013. Izvor: Beta

Мештани села Трпеза, у општини Куршумлија, затражили су од државе да их заштити од Албанаца са Косова који, уз наоружане стражаре, краду шуму.

Мештани у страху од Албанца, траже помоћ државе
Мештанин села Трпеза Радош Башовић рекао је да наоружани чувари крадљиваца шуме често пуцају у ваздух да би отерали све који покушавају да спрече крађу.

Малобројни мештани - свега их је двадесетак, немоћни су да заштите имања тако да су шумокрадице брзо посекле неколико десетина хектара шуме, и приватне и државне.

Башовић је казао да су наоружани Албанци једном дошли свега пет стотина метара од села, и да застрашени мештани не смеју да обрађују своја имања која су у близини административне линије са Косовом.

"У мој забран су ушли са шест трактора. Обавезно прво пуцају, дају нам до знања да су наоружани, да не смемо да им приђемо. Сакријем се у шуму и гледам, а не смем да приђем... Нимало се не осећамо безбедним овде у селу, готово да су ушли у само село. Не знам шта да радим, да ли да бежим или да останем овде, куда ћу да идем сада у својих 50 година", рекао је Башовић.

По његовим речима, крађом шуме начињена му је штета од око 5.000 евра.

Село Трпезе, на обронцима планине Радан, најудаљеније је село од Куршумлије, на око 50 километара, а до њега скоро и да нема пута. Мештани живе од продаје стоке и шуме, а ту сада не смеју.

Директор предузећа Србија шуме из Куршумлије Небојша Миховиловић рекао је раније да су косовски Албанци у протеклих годину дана причинили огромну штету сечом дрва у шуми на територији општине Куршумлија, којом газдује то предузеће.

Поред села Трпезе, опустошене су шуме дуж готово целе административне границе, између општине Подујево и Куршумлија.

"Посечено је око 12.000 кубика дрва, чиме је причињена и еколошка штета која се рачуна десет пута више од процењене вредности исечених стабала", казао је Миховиловић.

Директор је проценио да је штета тог предузећу за протеклих годину дана, око 36 милиона динара.

У протеклих годину дана било је више хапшења дрвокрадица са Косова, а предузеће Србијашуме је више пута наплатило штету, док мештане куршумлијских села никада нико није обештетио.


#   село   Србијашуме   Небојша Миховиловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима