Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Meštani u strahu od Albanca, traže pomoć države

rssBookmark and Share

09.02.2013. Izvor: Beta

Meštani sela Trpeza, u opštini Kuršumlija, zatražili su od države da ih zaštiti od Albanaca sa Kosova koji, uz naoružane stražare, kradu šumu.

Meštani u strahu od Albanca, traže pomoć države
Meštanin sela Trpeza Radoš Bašović rekao je da naoružani čuvari kradljivaca šume često pucaju u vazduh da bi oterali sve koji pokušavaju da spreče krađu.

Malobrojni meštani - svega ih je dvadesetak, nemoćni su da zaštite imanja tako da su šumokradice brzo posekle nekoliko desetina hektara šume, i privatne i državne.

Bašović je kazao da su naoružani Albanci jednom došli svega pet stotina metara od sela, i da zastrašeni meštani ne smeju da obrađuju svoja imanja koja su u blizini administrativne linije sa Kosovom.

"U moj zabran su ušli sa šest traktora. Obavezno prvo pucaju, daju nam do znanja da su naoružani, da ne smemo da im priđemo. Sakrijem se u šumu i gledam, a ne smem da priđem... Nimalo se ne osećamo bezbednim ovde u selu, gotovo da su ušli u samo selo. Ne znam šta da radim, da li da bežim ili da ostanem ovde, kuda ću da idem sada u svojih 50 godina", rekao je Bašović.

Po njegovim rečima, krađom šume načinjena mu je šteta od oko 5.000 evra.

Selo Trpeze, na obroncima planine Radan, najudaljenije je selo od Kuršumlije, na oko 50 kilometara, a do njega skoro i da nema puta. Meštani žive od prodaje stoke i šume, a tu sada ne smeju.

Direktor preduzeća Srbija šume iz Kuršumlije Nebojša Mihovilović rekao je ranije da su kosovski Albanci u proteklih godinu dana pričinili ogromnu štetu sečom drva u šumi na teritoriji opštine Kuršumlija, kojom gazduje to preduzeće.

Pored sela Trpeze, opustošene su šume duž gotovo cele administrativne granice, između opštine Podujevo i Kuršumlija.

"Posečeno je oko 12.000 kubika drva, čime je pričinjena i ekološka šteta koja se računa deset puta više od procenjene vrednosti isečenih stabala", kazao je Mihovilović.

Direktor je procenio da je šteta tog preduzeću za proteklih godinu dana, oko 36 miliona dinara.

U proteklih godinu dana bilo je više hapšenja drvokradica sa Kosova, a preduzeće Srbijašume je više puta naplatilo štetu, dok meštane kuršumlijskih sela nikada niko nije obeštetio.


#   selo   Srbijašume   Nebojša Mihovilović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima