Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министарка: У здравству 32.000 немедицинских радника

rssBookmark and Share

11.10.2013. Autor: L.Mitrović

Министар задравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је да у здравственом систему Србије има 128.000 људи, од којих 25 одсто ради у администрацији и службама одржавања и указала да би тај број од 32.000 немедицинских радника требало смањити.

Министарка: У здравству 32.000 немедицинских радника

"Тај број од 25 одсто запослених је заиста велики, они раде у разним техничким службама, службама одржавања, администрацији", прецизирала је Ђукић Дејановић у Београду, у Европском центру за мир и развој Универзитета за мир УН где је организован округли сто "Људски ресурси у здравству", а на коме су учествовали стручањци из бројних земаља.

Министарка је указала да постоји опасност да би ти људи, ако би били отпуштени, постали социјални проблем и да тај проблем, Србија, као социјално одговорно друштво, мора решити на други начин.

"Сугестија диекторима здравствених установа је кад неко од тих људи оде у пензију да се на његово место прими неки здравствени радник", рекла је министарка и указала да Србији недостају патолози, анестезиолози и радиолози.

Министарка је навела да међу 128.037 радника у здравственом систему има 22.685 лекара, 2.069 доктора стоматологије и 2.386 дипломираних фармацеута. Додала је да 42 одсто запослених чине медицински техничари, сестаре, лаборанати, бабице - којих има 53.361, а седам одсто њих ради на уговор.

Пазите на резерве, да нам не нестане газе

Министар здравља Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да здравствене установе благовремено морају да воде рачуна о резервама материјала који се користи при операцијама, како не би дошло до несташице.

"На време се мора планирати потрошња материјала, и сама законска процедура набавке се мора добро знати, менаџмент и директори здравствених установа морају водити рачуна да потрошни материјал мора бити у резерви", рекла је Ђукић Дејановићева.


#   Славица Ђукић Дејановић   округли сто   медицински техничар   људски ресурси
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима