Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministarka: U zdravstvu 32.000 nemedicinskih radnika

rssBookmark and Share

11.10.2013. Autor: L.Mitrović

Ministar zadravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da u zdravstvenom sistemu Srbije ima 128.000 ljudi, od kojih 25 odsto radi u administraciji i službama održavanja i ukazala da bi taj broj od 32.000 nemedicinskih radnika trebalo smanjiti.

Ministarka: U zdravstvu 32.000 nemedicinskih radnika

"Taj broj od 25 odsto zaposlenih je zaista veliki, oni rade u raznim tehničkim službama, službama održavanja, administraciji", precizirala je Đukić Dejanović u Beogradu, u Evropskom centru za mir i razvoj Univerziteta za mir UN gde je organizovan okrugli sto "Ljudski resursi u zdravstvu", a na kome su učestvovali stručanjci iz brojnih zemalja.

Ministarka je ukazala da postoji opasnost da bi ti ljudi, ako bi bili otpušteni, postali socijalni problem i da taj problem, Srbija, kao socijalno odgovorno društvo, mora rešiti na drugi način.

"Sugestija diektorima zdravstvenih ustanova je kad neko od tih ljudi ode u penziju da se na njegovo mesto primi neki zdravstveni radnik", rekla je ministarka i ukazala da Srbiji nedostaju patolozi, anesteziolozi i radiolozi.

Ministarka je navela da među 128.037 radnika u zdravstvenom sistemu ima 22.685 lekara, 2.069 doktora stomatologije i 2.386 diplomiranih farmaceuta. Dodala je da 42 odsto zaposlenih čine medicinski tehničari, sestare, laboranati, babice - kojih ima 53.361, a sedam odsto njih radi na ugovor.

Pazite na rezerve, da nam ne nestane gaze

Ministar zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da zdravstvene ustanove blagovremeno moraju da vode računa o rezervama materijala koji se koristi pri operacijama, kako ne bi došlo do nestašice.

"Na vreme se mora planirati potrošnja materijala, i sama zakonska procedura nabavke se mora dobro znati, menadžment i direktori zdravstvenih ustanova moraju voditi računa da potrošni materijal mora biti u rezervi", rekla je Đukić Dejanovićeva.


#   Slavica Đukić Dejanović   okrugli sto   medicinski tehničar   ljudski resursi
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima