Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

МУП: Недеља превенције повреда у саобраћају - акценат на алкохолу и појасу

Bookmark and Share

22.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Министарство унутрашњих послова поводом Недеље превенције повреда у саобраћају, која се широм света обележава током ове седмице, апелује на грађане да поштују прописе и одговорно се понашају у саобраћају и тиме директно допринесу смањењу броја саобраћајних незгода и последица незгода на нашим путевима.

МУП: Недеља превенције повреда у саобраћају - акценат на алкохолу и појасу

Посебно скрећемо пажњу возачима да поштују прописано ограничење брзине, да не управљају возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, као и возачима и путницима у возилу да обавезно користе сигурносни појас и на предњем и на задњем седишту.

У Републици Србији на годишњем нивоу, у последњих пет година, просечно је на путевима страдало 520 учесника у саобраћају, док је више од 3.200 задобило тешке, а око 16.000 лаке телесне повреде.

Готово половину погинулих на нашим путевима чине пешаци, бициклисти и мотоциклисти, као посебно рањиве категорије учесника у саобраћају.

Недеља превенције повреда у саобраћају обележава се широм света, сваке последње недеље у априлу, са намером да се скрене пажња на катастрофалне последице које саобраћајне незгоде остављају на појединце, њихове породице и друштво у целини.

Напомињемо да су, према подацима Светске здравствене организације, саобраћајне незгоде водећи узрок смрти и тешких телесних повреда деце и особа млађих од 24 године.


#   алкохол   МУП РС   саобраћајна полиција   вожња   превенција   сигурносни појас
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима