Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На барикадама и студенти из централне Србије

rssBookmark and Share

04.10.2011. Аutor : J.S. | Foto : KIM

Ноћ на северу Косова протекла мирно. На барикадама од јуче и студенти из централне Србије који студирају у Косовској Митровици. Грађани крај барикада имају припремљен огрев.

На барикадама и студенти из централне Србије

Срби на северу Косова су се по распореду утврђеном у радним колективима у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу и протекле ноћи смењивали на барикадама путева према Јарињу и Брњаку.

Иако су ноћи све хладније, грађани истичу да су спремни да остану на барикадама и преко зиме, све док са административних прелаза не буду измештени косовски цариници и полиција.

Грађани крај барикада у шаторима имају припремљен огрев и последњих неколико ноћи ложе да се угреју.

Са почетком нове академске године на факултетима Приштинског универзитета, са седиштем у Косовској Митровици, брољ житеља северног дела Косова, како јавља новинар Коснтакт плус радија, се повећао за неколико хиљада, па је и на барикадама пуно младића и девојака из централне Србије.

На барикадама су и пензионери који су се и пре блокада путерва окупљали у близини моста на Ибру који дели северни и јужни део Косовске Митровице.

Саобраћај са централном Србијом обавља се споредним макадамским путевима, а од затварање прелаза Јариње "оживео" је и путнички воз који два пута дневно саобраћа на релацији Звечан - Краљево. Путнике у њему, од пре неколико дана контролишу припадници Еулекса уз асистенцију војника Кфора.

Иако су крајем прошле недеље из Кфора саопштили да су отворили прелаз Јариње, тим путним правцем према централној Србији није прошао ниједан пешак ни аутомобил.

Као одговор на порушену барикаду у близини прелаза, Срби су поставили две нове, на око 200 метара према Лешку и у међузони ка Рудници.


#   студенти   Моста на Ибру
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима