Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na barikadama i studenti iz centralne Srbije

rssBookmark and Share

04.10.2011. Autor : J.S. | Foto : KIM

Noć na severu Kosova protekla mirno. Na barikadama od juče i studenti iz centralne Srbije koji studiraju u Kosovskoj Mitrovici. Građani kraj barikada imaju pripremljen ogrev.

Na barikadama i studenti iz centralne Srbije

Srbi na severu Kosova su se po rasporedu utvrđenom u radnim kolektivima u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću i protekle noći smenjivali na barikadama puteva prema Jarinju i Brnjaku.

Iako su noći sve hladnije, građani ističu da su spremni da ostanu na barikadama i preko zime, sve dok sa administrativnih prelaza ne budu izmešteni kosovski carinici i policija.

Građani kraj barikada u šatorima imaju pripremljen ogrev i poslednjih nekoliko noći lože da se ugreju.

Sa početkom nove akademske godine na fakultetima Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, brolj žitelja severnog dela Kosova, kako javlja novinar Kosntakt plus radija, se povećao za nekoliko hiljada, pa je i na barikadama puno mladića i devojaka iz centralne Srbije.

Na barikadama su i penzioneri koji su se i pre blokada puterva okupljali u blizini mosta na Ibru koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Saobraćaj sa centralnom Srbijom obavlja se sporednim makadamskim putevima, a od zatvaranje prelaza Jarinje "oživeo" je i putnički voz koji dva puta dnevno saobraća na relaciji Zvečan - Kraljevo. Putnike u njemu, od pre nekoliko dana kontrolišu pripadnici Euleksa uz asistenciju vojnika Kfora.

Iako su krajem prošle nedelje iz Kfora saopštili da su otvorili prelaz Jarinje, tim putnim pravcem prema centralnoj Srbiji nije prošao nijedan pešak ni automobil.

Kao odgovor na porušenu barikadu u blizini prelaza, Srbi su postavili dve nove, na oko 200 metara prema Lešku i u međuzoni ka Rudnici.


#   studenti   Mosta na Ibru
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima