Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Начелник ПУ у Нишу: Не штитимо криминалце

rssBookmark and Share

парк Светог Саве 21.02.2014. Новости

Срђан Грекуловић о сменама и безбедности у овом граду: За десет месеци премештено укупно 110 радника ПУ

Начелник ПУ у Нишу: Не штитимо криминалце

Начелник Полицијске управе у Нишу Срђан Грекуловић за 10 месеци од именовања, преместио је 110 запослених на нивоу свих одељења и полицијских станица и испостава. Резови су, према његовим речима усмерени ка професионализацији службе и нису исхитрени, нити је на њих утицао притисак јавности. Он тврди да је полиција у случају убиства студента Вука Стоиљковића професионално одрадила посао, јер је починилац ухваћен за мање од сат времена.

Истиче да кадровска решења нису сензационална, ако се узме у обзир чињеница да Полицијска управа три и по године није имала начелника, али и друге руководиоце. Још нема решење за начелника Одељења полиције и Одељења саобраћајне полиције већ дужност начелника врше заменици, Љубиша Здравковић, односно Драган Пешић.

- Циљ нам је да професионалци дођу на права места. Због тога смо донели више од 100 кадровских решења. Од тога је 28 руководилаца, а 82 су извршиоци по разним линијама рада - каже Грекуловић, додајући да ће и даље да „попуњавају редове“.

- Само у последњих недељу дана премештено је шест старешина, а неке службе, као што је Одсек за привредни криминал, добио је коначно шефа и то Бојана Ђурковића, досадашњег руководиоца групе. Смењен је Небојша Петковић, шеф Одсека за сузбијање општег криминалитета, а нови још није именован. Уместо Славише Виријевића нови руководилац групе за сузбијање крвних и сексуалних деликата је Ненад Прокић. У Алексинцу је шеф Одсека за сузбијање криминалитета Саша Миленковић премештен у Ражањ за помоћника командира, а на његово место је постављен Зоран Богдановић. Нови командир Полицијске испоставе у Дољевцу је Мирослав Илић, док је досадашњи Драгиша Станишић постављен за помоћника начелника у Мерошини...

Грекуловић одбацује спекулације да су премештања уследила после протеста због убиства студента Вука Стоиљковића. Енергично одбацује могућност да „нишка полиција штити криминалце“, што се могло чути на скуповима.

- Насиље међу младима је проблем друштва у који мора да се укључе породице, школе и све остале установе. У делу наше надлежности, веома смо брзо расветлили случај и лишили слободе починиоца. Полиција овде није оманула. Мора се имати у виду и чињеница да тужилаштво води истрагу, а полиција поступа по налогу тужиоца - појашњава Грекуловић.

Одговорно тврдим да је стање безбедности задовољавајуће. Последњих 10 месеци се више починилаца процесуира, јер у сваком тренутку на нишким улицама имамо 50 полицајаца, од интервентне јединице до позорничке службе. Поређења ради, раније је радила само једна интервентна јединица, а сада их је седам.

ПРОТЕСТИ НИШЛИЈА

СТОТИНАК Нишлија се и претходне две ноћи окупљало у парку Свети Сава испред кафића „Петар“. Пале свеће за покој убијеног студента медицине Вука Стоиљковића (22), који је починио Димитрије Стевановић (20) са четири убода ножем. Због спекулација око непристрасности истражних органа Нишлије преко друштвених мрежа најављују ново велико окупљање за суботу у 14 часова.

СУСПЕНЗИЈЕ И ОТКАЗИ

ГРЕКУЛОВИЋ наводи да је за 10 месеци покренуто 160 дисциплинских поступака, на основу којих је 12 запослених суспендовано, а седам је изгубило посао. Остали поступци су у току и он истиче да ће наставити да покреће поступке против свих који се огреше о службу.


#   полиција   Срђан Грекуловић   криминал   убиство   Свети Сава   Вук Стоиљковић   парк Светог Саве   Димитрије Стевановић   Полицијска управа   привредни криминал   Драган Пешић   Мирослав Илић   професионалци   Зоран Богдановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима