Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Načelnik PU u Nišu: Ne štitimo kriminalce

rssBookmark and Share

park Svetog Save 21.02.2014. Novosti

Srđan Grekulović o smenama i bezbednosti u ovom gradu: Za deset meseci premešteno ukupno 110 radnika PU

Načelnik PU u Nišu: Ne štitimo kriminalce

Načelnik Policijske uprave u Nišu Srđan Grekulović za 10 meseci od imenovanja, premestio je 110 zaposlenih na nivou svih odeljenja i policijskih stanica i ispostava. Rezovi su, prema njegovim rečima usmereni ka profesionalizaciji službe i nisu ishitreni, niti je na njih uticao pritisak javnosti. On tvrdi da je policija u slučaju ubistva studenta Vuka Stoiljkovića profesionalno odradila posao, jer je počinilac uhvaćen za manje od sat vremena.

Ističe da kadrovska rešenja nisu senzacionalna, ako se uzme u obzir činjenica da Policijska uprava tri i po godine nije imala načelnika, ali i druge rukovodioce. Još nema rešenje za načelnika Odeljenja policije i Odeljenja saobraćajne policije već dužnost načelnika vrše zamenici, Ljubiša Zdravković, odnosno Dragan Pešić.

- Cilj nam je da profesionalci dođu na prava mesta. Zbog toga smo doneli više od 100 kadrovskih rešenja. Od toga je 28 rukovodilaca, a 82 su izvršioci po raznim linijama rada - kaže Grekulović, dodajući da će i dalje da „popunjavaju redove“.

- Samo u poslednjih nedelju dana premešteno je šest starešina, a neke službe, kao što je Odsek za privredni kriminal, dobio je konačno šefa i to Bojana Đurkovića, dosadašnjeg rukovodioca grupe. Smenjen je Nebojša Petković, šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, a novi još nije imenovan. Umesto Slaviše Virijevića novi rukovodilac grupe za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata je Nenad Prokić. U Aleksincu je šef Odseka za suzbijanje kriminaliteta Saša Milenković premešten u Ražanj za pomoćnika komandira, a na njegovo mesto je postavljen Zoran Bogdanović. Novi komandir Policijske ispostave u Doljevcu je Miroslav Ilić, dok je dosadašnji Dragiša Stanišić postavljen za pomoćnika načelnika u Merošini...

Grekulović odbacuje spekulacije da su premeštanja usledila posle protesta zbog ubistva studenta Vuka Stoiljkovića. Energično odbacuje mogućnost da „niška policija štiti kriminalce“, što se moglo čuti na skupovima.

- Nasilje među mladima je problem društva u koji mora da se uključe porodice, škole i sve ostale ustanove. U delu naše nadležnosti, veoma smo brzo rasvetlili slučaj i lišili slobode počinioca. Policija ovde nije omanula. Mora se imati u vidu i činjenica da tužilaštvo vodi istragu, a policija postupa po nalogu tužioca - pojašnjava Grekulović.

Odgovorno tvrdim da je stanje bezbednosti zadovoljavajuće. Poslednjih 10 meseci se više počinilaca procesuira, jer u svakom trenutku na niškim ulicama imamo 50 policajaca, od interventne jedinice do pozorničke službe. Poređenja radi, ranije je radila samo jedna interventna jedinica, a sada ih je sedam.

PROTESTI NIŠLIJA

STOTINAK Nišlija se i prethodne dve noći okupljalo u parku Sveti Sava ispred kafića „Petar“. Pale sveće za pokoj ubijenog studenta medicine Vuka Stoiljkovića (22), koji je počinio Dimitrije Stevanović (20) sa četiri uboda nožem. Zbog spekulacija oko nepristrasnosti istražnih organa Nišlije preko društvenih mreža najavljuju novo veliko okupljanje za subotu u 14 časova.

SUSPENZIJE I OTKAZI

GREKULOVIĆ navodi da je za 10 meseci pokrenuto 160 disciplinskih postupaka, na osnovu kojih je 12 zaposlenih suspendovano, a sedam je izgubilo posao. Ostali postupci su u toku i on ističe da će nastaviti da pokreće postupke protiv svih koji se ogreše o službu.


#   policija   Srđan Grekulović   kriminal   ubistvo   Sveti Sava   Vuk Stoiljković   park Svetog Save   Dimitrije Stevanović   Policijska uprava   privredni kriminal   Dragan Pešić   Miroslav Ilić   profesionalci   Zoran Bogdanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima