Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Након рехабилитације, за саобраћај потпуно отворена деоница ауто-пута од Ражња до Алексинца

rssBookmark and Share

Алексинац 17.05.2023. Мирјана Тодорић Каваја

Деоница ауто-пута А1, од петље Ражањ до петље Алексинац, где је у дужини од 23.711км урађено појачано одржавање леве коловозне траке, отворена је за саобраћај.

Фото: Горан Срданов
Фото: Горан Срданов

Радове на рехабилитацији пута извела је компанија Sinohydro Corporation Limited, чланица PowerChina групације.

Уговор о реконструкцији је потписан 4. октобра 2021. године, између Sinohydro Corporation Limited и Путева Србије према ком је рок за завршетак радова 31. мај 2023. Радови су завршени две недеље пре предвиђеног рока.

Свечаном отварању деонице ауто-пута присуствовали су представници Путева Србије, компаније Sinohydro Corporation Limited  Грађевинског института ЦПЛ, као и државни секретар у Министарству грађевинарства Михајло Мишић који је истакао значај овог пројекта и додао да је ово време када читаво друштво на челу са Владом Србије активно учествује на модернизацији транспортних коридора у Србији.

„Овај пројекат је од изузетног значаја за ову деоницу ауто-пута, Коридора 10 који је најоптерећенији део између Ниша и Београда од свих ауто-путева у Србији. Поред тога, значајан је јер дефинише међународну и Европску оријентацију Србије. Главни финансијер овог пројекта је Европска банка за обнову и развој, а вредност радова је 16,20 милиона евра. Посебно бих се захвалио свим учесницима у овом пројекту и на томе што су сви радови завршени у року.“, изјавио је Михајло Мишић.

Представник компаније г. Јанг Бо је истакао да деоница ауто-пута која је данас отворена није само пут, већ и део шире иницијативе „Појас и пут“ која има за циљ унапређење повезаности и трговине преко континената. 

„Тај стратешки план развоја протеже се од истока до запада и ми смо почаствовани што доприносимо његовој реализацији, подстичући економски раст и регионалну интеграцију. Овај пројекат такође сведочи о нашој посвећености висококвалитетној изградњи и поштовању међународних стандарда. Осигурали смо да рехабилитовани ауто-пут задовољава ригорозне европске стандарде, са акцентом на безбедност и поузданост. Могућност да допринесемо развоју инфраструктуре у Србији је велики корак за нас и изузетно смо поносни што смо успешно завршили овај пројекат“, рекао је Јанг Бо.

Постављајући високе стандарде квалитета и успешно испуњавајући све захтеве и рокове пројекта, компанија Sinohydro  је од почетне тачке пројекта - петље Ражањ до крајње - петље Алексинац обавила: радове на подлози и коловозу, дренажне радове, одржавање и ојачање мостова, радове на санацији пропуста, радове на потпорним зидовима, замену објеката безбедности саобраћаја и саобраћајних знакова. 

„Радове на рехабилитацији овог ауто-пута започели смо у октобру 2021.године. Положили смо више од 70.000 тона асфалта, инсталирали 59 км заштитне ограде, заменили жичану ограду са обе стране аутопута и поправили 10 мостова, 52 пропуста и 8 потпорних зидова. Наш рад одвијао се у време пандемије Ковид-19 и рата између Русије и Украјине. Ови догађаји нису само утицали на наше радове, већ су имали и велики финансијски утицај на нашу компанију. Зато смо посебно поносни што смо успели да успешно завршимо овај пројекат.“, истакао је Лиу Менглу, руководилац пројекта.

До краја уговореног рока, 31. маја, радиће се на ситним поправкама на деоници које неће утицати на проток саобраћаја.


#   Алексинац   Путеви Србије   Ражањ   ауто-пут   реконструкција   Кина   Министарство грађевинарства   Европска инвестициона банка
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима