Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Насиље над женама: Од почетака године убијено 28 жена

rssBookmark and Share

Ниш 25.11.2019. Јужна Србија Инфо

Током прошле године у Србији су убијене 34 жене, док је од почетка ове године убијено 28 жена, казала је директорка Сигурне куће Соња Шћекић. *Чињеница је да је у Србији свака друга жена доживела психичко насиље, а свака трећа физичко, а што се тиче сиве бројке, непријављених случајева насиља, претпоставља се да се тек сваки 20 случај пријављује

Насиље над женама: Од почетака године убијено 28 жена

Од почетка године смештај у Сигурној кући имале су 44 жене и 56 деце, што је отприлике исти број жена и деце као и прошле године, рекла је Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу, у чијој је организацији одржана акција “Заустави, заштити, помози”, поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама.

Она је додала да се насиља дешава и у, наизглед, идиличним породицама, а  далеко од очију пријатеља или родбине на стотине жена трпе насиље несвесне да њихов проблем није нерешив. 

"Чињеница је да је у Србији свака друга жена доживела психичко насиље, а свака трећа физичко, а што се тиче сиве бројке, непријављених случајева насиља, претпоставља се да се тек сваки 20 случај пријављује. Оно што највише забрињава је број убијених жена. У прошлој години су у Србији убијене 34 жене, док је почетка ове године убијено 28 жена”, казала је Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу.

Она је додала да су у 75 одсто случајева насилници били њихови садашњи брачни или ванбрачни партнери, у 15 одсто случајева бивши партнери, а у 10 одсто случајева мушки члан породице, отац, свекар, девер или син.

“Посебно је болно то што 60 одсто жена уточиште у Сигурној кући потражи  заједно са децом”, истакла је она.  

Током акције "Заустави, заштити, помози" која је организована испред Тржног центра "Калча" запослени у Сигурној кући делили су пролазницима флајере са апелима за пријаву породичног насиља, а на табли која је била постављена за ту прилику исписиване су поруке подршке жртвама породичног насиља. 

Акцији је присуствовао и начелник Полицијске управе у Нишу Славиша Виријевић. Он је казао да је од  1. јула 2017. године када је почео да се примењује Закон о спречавању насиља у породици Полицијска управа у Нишу изрекла је 4.430 мера насилницима, измедју осталих и меру забране приласка и забрану комуникације жртве и починиоца насиља. 

"Убеђен сам да нисмо грешили и да мере нисмо изрицали невиним лицима, већ починиоцима насиља. Најбољи показатељ да нисмо грешили је то да на простору Полицијске управе Ниш нисмо имали накнадно извршених кривичних дела над особама које су пријавиле насиље у породици", казао је Виријевић. 

Он је истакао да примена мера прописаних Законом о спречавању насиља у породици даје резултате и додао да је ПУ Ниш ове године, у односу на прошлу годину, имала 45 одсто мање пријава насиља у породици.               

Полиција реагује на сваку дојаву и апелујемо на градјане да насиље пријављују, без страха да ће због тога доћи у сукоб са комшијом. Наша професионална етика нам налаже да заштитимо лице које нам пријави насиље. Грђани који не пријављују насиље у породици, постају саучесници у извршењу", изјавио је Виријевић. 

Полицијска управа у Нишу редовно организује акције на терену током којих полицијски службеници позивају жртве да пријаве насиље, јер на жалост многе жртве то не чине, пошто смо ми још патријархална средина. 

 


#   Ниш   сигурна кућа   Соња Шћекић   насиље над женама   Међународни дан борбе против насиља над женама
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима