Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nasilje nad ženama: Od početaka godine ubijeno 28 žena

rssBookmark and Share

Niš 25.11.2019. Južna Srbija Info

Tokom prošle godine u Srbiji su ubijene 34 žene, dok je od početka ove godine ubijeno 28 žena, kazala je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić. *Činjenica je da je u Srbiji svaka druga žena doživela psihičko nasilje, a svaka treća fizičko, a što se tiče sive brojke, neprijavljenih slučajeva nasilja, pretpostavlja se da se tek svaki 20 slučaj prijavljuje

Nasilje nad ženama: Od početaka godine ubijeno 28 žena

Od početka godine smeštaj u Sigurnoj kući imale su 44 žene i 56 dece, što je otprilike isti broj žena i dece kao i prošle godine, rekla je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu, u čijoj je organizaciji održana akcija “Zaustavi, zaštiti, pomozi”, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je dodala da se nasilja dešava i u, naizgled, idiličnim porodicama, a  daleko od očiju prijatelja ili rodbine na stotine žena trpe nasilje nesvesne da njihov problem nije nerešiv. 

"Činjenica je da je u Srbiji svaka druga žena doživela psihičko nasilje, a svaka treća fizičko, a što se tiče sive brojke, neprijavljenih slučajeva nasilja, pretpostavlja se da se tek svaki 20 slučaj prijavljuje. Ono što najviše zabrinjava je broj ubijenih žena. U prošloj godini su u Srbiji ubijene 34 žene, dok je početka ove godine ubijeno 28 žena”, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

Ona je dodala da su u 75 odsto slučajeva nasilnici bili njihovi sadašnji bračni ili vanbračni partneri, u 15 odsto slučajeva bivši partneri, a u 10 odsto slučajeva muški član porodice, otac, svekar, dever ili sin.

“Posebno je bolno to što 60 odsto žena utočište u Sigurnoj kući potraži  zajedno sa decom”, istakla je ona.  

Tokom akcije "Zaustavi, zaštiti, pomozi" koja je organizovana ispred Tržnog centra "Kalča" zaposleni u Sigurnoj kući delili su prolaznicima flajere sa apelima za prijavu porodičnog nasilja, a na tabli koja je bila postavljena za tu priliku ispisivane su poruke podrške žrtvama porodičnog nasilja. 

Akciji je prisustvovao i načelnik Policijske uprave u Nišu Slaviša Virijević. On je kazao da je od  1. jula 2017. godine kada je počeo da se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici Policijska uprava u Nišu izrekla je 4.430 mera nasilnicima, izmedju ostalih i meru zabrane prilaska i zabranu komunikacije žrtve i počinioca nasilja. 

"Ubeđen sam da nismo grešili i da mere nismo izricali nevinim licima, već počiniocima nasilja. Najbolji pokazatelj da nismo grešili je to da na prostoru Policijske uprave Niš nismo imali naknadno izvršenih krivičnih dela nad osobama koje su prijavile nasilje u porodici", kazao je Virijević. 

On je istakao da primena mera propisanih Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici daje rezultate i dodao da je PU Niš ove godine, u odnosu na prošlu godinu, imala 45 odsto manje prijava nasilja u porodici.               

Policija reaguje na svaku dojavu i apelujemo na gradjane da nasilje prijavljuju, bez straha da će zbog toga doći u sukob sa komšijom. Naša profesionalna etika nam nalaže da zaštitimo lice koje nam prijavi nasilje. Grđani koji ne prijavljuju nasilje u porodici, postaju saučesnici u izvršenju", izjavio je Virijević. 

Policijska uprava u Nišu redovno organizuje akcije na terenu tokom kojih policijski službenici pozivaju žrtve da prijave nasilje, jer na žalost mnoge žrtve to ne čine, pošto smo mi još patrijarhalna sredina. 

 


#   Niš   sigurna kuća   Sonja Šćekić   nasilje nad ženama   Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima