Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Генерал Лазаревић: Србија има обавезу да сутра, без подела ода пошту свим жртвама НАТО агресије

rssBookmark and Share

Ниш 23.03.2019. З.С. Јужна Србија Инфо

Није случајно што се сутра у Нишу обележава 20 година од почетка НАТО агресије, јер је Ниш град који је био најчешћа мета НАТО пројектила, од којих је страдало 57 Нишлија, а теже и лакше рањено 260 грађана. "Дану сећања" на жртве, присуствоваће цео државни врх, представници војске Србије, борачких удружења, цркве, дипломатског кора, као и грађани који још увек пате тих 54 дана бомбардовања.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

"Србија, нема право на заборав, Србија и Срби имају велику обавезу сутра, и не само сутра у Нишу, већ и убудуће генерацијама, да одају почаст свим невиним жртвама које су страдале од НАТО бомби, као и припдницима тадашњих оружаних снага, који су пали бранећи отаџбину", изјавио је генерал Владимир Лазаревић и додао да, не смемо да заборавимо и велико признање морамо да одамо и онима који су још увек са нама, а учествовали су у одбрани наше земље.

"Сутра ћу Нишу на централном обележавању, срести своје сабореце из 3. Армије, да заједно са Нишлијама у што већем броју, одамо почаст свим жртвама, без разлика међу нама у било каквом смислу", рекао је Лазаревић.

Нишлије још увек памте и касетне бомбе које су пале у близини Тврђавске пијаце. У Нишу је 120 објеката потпуно срушено, а више од три хиљаде је оштећено, што цивилних, што војних, инфраструктурних.

Завршене припреме, за сутрашње обележавање 20 година од НАТО агресије су при крају.

Нишлије памте бомбардовање и није случајно што се у том граду обележава 20 година од почетка НАТО агресије, јер је Ниш један од градова који су највише били изложени НАТО пројектилима.

Како је најавила, начелница Нишавског округа, Драгана Сотировски, 24. марта на Тргу краља Милана у Нишу, са почетком у 19.45 сати, oдржаће се централна државна манифестација, "Дан сећања", као подсећање на почетак бобардовања и НАТО агресију на нашу земљу.

Обележавању ће присуствовати цео државни врх на, челу са председником Александром Вучићем, дипломатским кором, као и патријархом Иринејем, који ће са свештенством СПЦ, одржати молебан.

Догађају у недељу, предходиће генерална проба, у суботу 23. марта, са почетком у 19.45 часова.

Оно што би грађани требали да знају, је то, да ће се оба дана викенда, и у суботу и недељу огласити сирене, као симбол бомбардовања.

Такође, на ободима центра града, Обилићев венац, Јоргован мала, Београд мала, биће искључена струја, како би ефекат упаљених свећа, упаљача или мобилних телефона био већи, а све у склопу програма манифестације, каже Сотировски, и подсећа грађане да са својим најмилијима, дођу у што већем броју и одају почаст палим жртвма.

Због измењеног режима саобраћаја и протокола, надлежни моле грађане да дођу најмање сат времена раније.

За викенд је предвиђен и посебан режим саобраћаја.

Због припреме за обележавање Дана сећања и централног скупа којим се у Нишу у недељу, 24. марта, обележава 20 година од почетка НАТО бомбардовања, доћи ће до промена у режиму саобраћаја, јавног градског превоза и паркирања у централној градској зони.

У суботу, 23. марта од 18.30 до 20.00 сати, у ужем центру града вршиће се проба сирена за ваздушну опасност. Сирене ће се огласити и у недељу у 19.45 сати, као део званичног програма.

У време одржавања генералне пробе у суботу, и централног скупа у недељу, у четири зоне у ширем центру града, биће искључена јавна улична расвета.

Измене у режиму саобраћаја

Привремена измена режима саобраћаја - потпуна обуставу кретања моторних возила важиће за дан 24.03.2019. године у временском периоду од 16:00 часова до 22:00 часа, у следећим улицама:

- Вожда Карађорђа, од раскрснице „Суд“ до Трга Краља Милана;

- Генерала Милојка Лешјанина, од Трга Краља Милана до раскрснице „Уред“;

- 7. јули, од раскрснице са улицом Краља Стефана Првовенчаног до Тврђавског моста;

- Јадранска, од улаза на полигон за обуку возача до Универзитетског Трга;

- Кеј Мике Палигорића, од раскрснице са Булеваром 12. фебруар до Универзитетског Трга;

- Шуматовачка, од раскрснице са Универзитетским Тргом до раскрснице са улицом Добричком;

- Ђуке Динић, од раскрснице са улицом Добричком до раскрснице са Универзитетским Тргом;

- Улица младих, oд раскрснице са улицом 7. јули до Официрског дома;

- Орловића Павла, од раскрснице са улицом 7. јули од раскрснице са улицом Вожда Карађорђа;

- Лоле Рибара, од раскрснице са улицом 7. јули до раскрснице са улицом Милентијевом;

- Јеронимова, од раскрснице са улицом Лоле Рибара до раскрснице са улицом Орловића Павла;

- Милентијева, „слепи“ део од раскрснице са улицом Лоле Рибара до Официрског дома;

- Страхињића Бана, од раскрснице са улицом Вожда Карађорђа до раскрснице са улицом 7. јули.

У истом временском периоду биће потпуно обустављено пешачко кретање преко Тврђавског моста.

ЈП Дирекција за изградњу града ће привремену измену режима саобраћаја реализовати  

постављањем одговарајуће привремене саобраћајне сигнализације. 

Измене у режиму паркирања

ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш наложено је да за дан 24.03.2019. године у временском 

периоду од 07:00 часова до 22:00 часа потпуно забрани паркирање на следећим локацијама и улицама:

- Лоле Рибара, од раскрснице са улицом 7. јули до раскрснице са улицом Милентијевом;

- Орловића Павла, oд раскрснице са улицом 7. јули до Официрског дома;

- Јеронимова, од раскрснице са улицом Лоле Рибара до раскрснице са улицом Орловића Павла;

- Милентијева, „слепи“ део од раскрснице са улицом Лоле Рибара до Официског дома;

- Страхињића Бана, од раскрснице са улицом Вожда Карађорђа до раскрснице са улицом 7. јули;

- 7 јули, од раскрснице са улицом Орловића Павла до Тврђавског моста.

За паркинг са прилазом из улице 7. јули (паркинг код Тврђавског моста), забрана паркирања важи од данас и трајаће до 24.03.2019. године у 22.00 часа

У дефинисаном времену је потребно изместити сва паркирана возила из наведених улица. 

У дефинисаном времену, мимо утврђеног режима, дозвољава се паркирање само возилима под пратњом, службеним и акредитованим возилима.

У времену привремене измене режима саобраћаја, мимо утврђеног режима, дозвољава се кретање возилима под пратњом, службеним и акредитованим возилима и возилима хитних интервенција.

Надлежни орган за непосредну контролу саобраћаја може дефинисано време променити узависности од безбедоносне процене.

Измене у режиму Јавног градског превоза

У недељу, 24.03.2019. године аутобуси јавног градског превоза саобраћаће по измењеном реду вожње, уз појачане поласке у време непосредно пре и након завршетка скупа.

Потпуна обустава саобраћаја у улицама Генерала Милојка Лешјанина и Вожда Карађорђа на потезу од „Уреда“ до „Суда“ биће на снази у периоду од 16:00 до 22:00 дана 24.01.2017. године. Трасе линија јавног превоза у наведеном периоду биће преусмерене на следећи начин:

• у смеру од „Уреда“ ка „Суду“, за линије број 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, 14 преко Трга краља Александра, Трга Павла Стојковића, Цара Душана, Синђелићев трг до раскрнице „Суд“, и даље редовном трасом; 

• у смеру од „Суда“ ка „Уреду“, за линије број 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13 од раскрснице „Суд“ Синђелићев трг, Николе Пашића до Трга краља Александра и даље редовном трасом. 

Приградске линије број 18, 19, 20, 20Л, 21, 21Л, 22, 23, 23Л, 23К, 37 у смеру ка приградској аутобуској станици, од раскрснице „Суд“ преусмерити улицама: Стефана Првовенчаног, Мост младости, Булевар Николе Тесле, Александра Медведева, Булевар 12. фебруар. У одласку са аутобуске станице ка приградским насељима наведене приградске линије преусмерити на исти начин, улицама: Булевар 12. фебруар, Александра Медведева, Булевар Николе Тесле, Мост младости, Стефана Првовенчаног до раскрснице „Суд“ и надаље редовном.

Приградске линије број 14, 14А, 15, 16, 17 и 17Л уместо Јадранске и Шуматовачке улице у  саобраћаће ће до раскрснице Пантелејска-Јадранска и улицама Булевар Николе Тесле, Александра Медведева, Булевар 12. Фебруар до приградске аутобуске станице и обрнуто

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Драгана Сотировски   Влада Републике Србије   Владимир Лазаревић   Паркинг сервис   бомбардовање   НАТО бомбардовање   касетне бомбе   Дирекција за изградњу   улична расвета   Синђелићев трг   Дан сећања   Мост младости   Булевар Николе Тесле   Обилићев венац   обустава саобраћаја
#GradonacelnicaN @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима