Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

General Lazarević: Srbija ima obavezu da sutra, bez podela oda poštu svim žrtvama NATO agresije

rssBookmark and Share

Niš 23.03.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Nije slučajno što se sutra u Nišu obeležava 20 godina od početka NATO agresije, jer je Niš grad koji je bio najčešća meta NATO projektila, od kojih je stradalo 57 Nišlija, a teže i lakše ranjeno 260 građana. "Danu sećanja" na žrtve, prisustvovaće ceo državni vrh, predstavnici vojske Srbije, boračkih udruženja, crkve, diplomatskog kora, kao i građani koji još uvek pate tih 54 dana bombardovanja.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

"Srbija, nema pravo na zaborav, Srbija i Srbi imaju veliku obavezu sutra, i ne samo sutra u Nišu, već i ubuduće generacijama, da odaju počast svim nevinim žrtvama koje su stradale od NATO bombi, kao i pripdnicima tadašnjih oružanih snaga, koji su pali braneći otadžbinu", izjavio je general Vladimir Lazarević i dodao da, ne smemo da zaboravimo i veliko priznanje moramo da odamo i onima koji su još uvek sa nama, a učestvovali su u odbrani naše zemlje.

"Sutra ću Nišu na centralnom obeležavanju, sresti svoje saborece iz 3. Armije, da zajedno sa Nišlijama u što većem broju, odamo počast svim žrtvama, bez razlika među nama u bilo kakvom smislu", rekao je Lazarević.

Nišlije još uvek pamte i kasetne bombe koje su pale u blizini Tvrđavske pijace. U Nišu je 120 objekata potpuno srušeno, a više od tri hiljade je oštećeno, što civilnih, što vojnih, infrastrukturnih.

Završene pripreme, za sutrašnje obeležavanje 20 godina od NATO agresije su pri kraju.

Nišlije pamte bombardovanje i nije slučajno što se u tom gradu obeležava 20 godina od početka NATO agresije, jer je Niš jedan od gradova koji su najviše bili izloženi NATO projektilima.

Kako je najavila, načelnica Nišavskog okruga, Dragana Sotirovski, 24. marta na Trgu kralja Milana u Nišu, sa početkom u 19.45 sati, održaće se centralna državna manifestacija, "Dan sećanja", kao podsećanje na početak bobardovanja i NATO agresiju na našu zemlju.

Obeležavanju će prisustvovati ceo državni vrh na, čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, diplomatskim korom, kao i patrijarhom Irinejem, koji će sa sveštenstvom SPC, održati moleban.

Događaju u nedelju, predhodiće generalna proba, u subotu 23. marta, sa početkom u 19.45 časova.

Ono što bi građani trebali da znaju, je to, da će se oba dana vikenda, i u subotu i nedelju oglasiti sirene, kao simbol bombardovanja.

Takođe, na obodima centra grada, Obilićev venac, Jorgovan mala, Beograd mala, biće isključena struja, kako bi efekat upaljenih sveća, upaljača ili mobilnih telefona bio veći, a sve u sklopu programa manifestacije, kaže Sotirovski, i podseća građane da sa svojim najmilijima, dođu u što većem broju i odaju počast palim žrtvma.

Zbog izmenjenog režima saobraćaja i protokola, nadležni mole građane da dođu najmanje sat vremena ranije.

Za vikend je predviđen i poseban režim saobraćaja.

Zbog pripreme za obeležavanje Dana sećanja i centralnog skupa kojim se u Nišu u nedelju, 24. marta, obeležava 20 godina od početka NATO bombardovanja, doći će do promena u režimu saobraćaja, javnog gradskog prevoza i parkiranja u centralnoj gradskoj zoni.

U subotu, 23. marta od 18.30 do 20.00 sati, u užem centru grada vršiće se proba sirena za vazdušnu opasnost. Sirene će se oglasiti i u nedelju u 19.45 sati, kao deo zvaničnog programa.

U vreme održavanja generalne probe u subotu, i centralnog skupa u nedelju, u četiri zone u širem centru grada, biće isključena javna ulična rasveta.

Izmene u režimu saobraćaja

Privremena izmena režima saobraćaja - potpuna obustavu kretanja motornih vozila važiće za dan 24.03.2019. godine u vremenskom periodu od 16:00 časova do 22:00 časa, u sledećim ulicama:

- Vožda Karađorđa, od raskrsnice „Sud“ do Trga Kralja Milana;

- Generala Milojka Lešjanina, od Trga Kralja Milana do raskrsnice „Ured“;

- 7. juli, od raskrsnice sa ulicom Kralja Stefana Prvovenčanog do Tvrđavskog mosta;

- Jadranska, od ulaza na poligon za obuku vozača do Univerzitetskog Trga;

- Kej Mike Paligorića, od raskrsnice sa Bulevarom 12. februar do Univerzitetskog Trga;

- Šumatovačka, od raskrsnice sa Univerzitetskim Trgom do raskrsnice sa ulicom Dobričkom;

- Đuke Dinić, od raskrsnice sa ulicom Dobričkom do raskrsnice sa Univerzitetskim Trgom;

- Ulica mladih, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do Oficirskog doma;

- Orlovića Pavla, od raskrsnice sa ulicom 7. juli od raskrsnice sa ulicom Vožda Karađorđa;

- Lole Ribara, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do raskrsnice sa ulicom Milentijevom;

- Jeronimova, od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do raskrsnice sa ulicom Orlovića Pavla;

- Milentijeva, „slepi“ deo od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do Oficirskog doma;

- Strahinjića Bana, od raskrsnice sa ulicom Vožda Karađorđa do raskrsnice sa ulicom 7. juli.

U istom vremenskom periodu biće potpuno obustavljeno pešačko kretanje preko Tvrđavskog mosta.

JP Direkcija za izgradnju grada će privremenu izmenu režima saobraćaja realizovati  

postavljanjem odgovarajuće privremene saobraćajne signalizacije. 

Izmene u režimu parkiranja

JKP „Parking servis“ Niš naloženo je da za dan 24.03.2019. godine u vremenskom 

periodu od 07:00 časova do 22:00 časa potpuno zabrani parkiranje na sledećim lokacijama i ulicama:

- Lole Ribara, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do raskrsnice sa ulicom Milentijevom;

- Orlovića Pavla, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do Oficirskog doma;

- Jeronimova, od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do raskrsnice sa ulicom Orlovića Pavla;

- Milentijeva, „slepi“ deo od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do Oficiskog doma;

- Strahinjića Bana, od raskrsnice sa ulicom Vožda Karađorđa do raskrsnice sa ulicom 7. juli;

- 7 juli, od raskrsnice sa ulicom Orlovića Pavla do Tvrđavskog mosta.

Za parking sa prilazom iz ulice 7. juli (parking kod Tvrđavskog mosta), zabrana parkiranja važi od danas i trajaće do 24.03.2019. godine u 22.00 časa

U definisanom vremenu je potrebno izmestiti sva parkirana vozila iz navedenih ulica. 

U definisanom vremenu, mimo utvrđenog režima, dozvoljava se parkiranje samo vozilima pod pratnjom, službenim i akreditovanim vozilima.

U vremenu privremene izmene režima saobraćaja, mimo utvrđenog režima, dozvoljava se kretanje vozilima pod pratnjom, službenim i akreditovanim vozilima i vozilima hitnih intervencija.

Nadležni organ za neposrednu kontrolu saobraćaja može definisano vreme promeniti uzavisnosti od bezbedonosne procene.

Izmene u režimu Javnog gradskog prevoza

U nedelju, 24.03.2019. godine autobusi javnog gradskog prevoza saobraćaće po izmenjenom redu vožnje, uz pojačane polaske u vreme neposredno pre i nakon završetka skupa.

Potpuna obustava saobraćaja u ulicama Generala Milojka Lešjanina i Vožda Karađorđa na potezu od „Ureda“ do „Suda“ biće na snazi u periodu od 16:00 do 22:00 dana 24.01.2017. godine. Trase linija javnog prevoza u navedenom periodu biće preusmerene na sledeći način:

• u smeru od „Ureda“ ka „Sudu“, za linije broj 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, 14 preko Trga kralja Aleksandra, Trga Pavla Stojkovića, Cara Dušana, Sinđelićev trg do raskrnice „Sud“, i dalje redovnom trasom; 

• u smeru od „Suda“ ka „Uredu“, za linije broj 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13 od raskrsnice „Sud“ Sinđelićev trg, Nikole Pašića do Trga kralja Aleksandra i dalje redovnom trasom. 

Prigradske linije broj 18, 19, 20, 20L, 21, 21L, 22, 23, 23L, 23K, 37 u smeru ka prigradskoj autobuskoj stanici, od raskrsnice „Sud“ preusmeriti ulicama: Stefana Prvovenčanog, Most mladosti, Bulevar Nikole Tesle, Aleksandra Medvedeva, Bulevar 12. februar. U odlasku sa autobuske stanice ka prigradskim naseljima navedene prigradske linije preusmeriti na isti način, ulicama: Bulevar 12. februar, Aleksandra Medvedeva, Bulevar Nikole Tesle, Most mladosti, Stefana Prvovenčanog do raskrsnice „Sud“ i nadalje redovnom.

Prigradske linije broj 14, 14A, 15, 16, 17 i 17L umesto Jadranske i Šumatovačke ulice u  saobraćaće će do raskrsnice Pantelejska-Jadranska i ulicama Bulevar Nikole Tesle, Aleksandra Medvedeva, Bulevar 12. Februar do prigradske autobuske stanice i obrnuto


#   Niš   Beograd   Dragana Sotirovski   Vlada Republike Srbije   Vladimir Lazarević   Parking servis   bombardovanje   NATO bombardovanje   kasetne bombe   Direkcija za izgradnju   ulična rasveta   Sinđelićev trg   Dan sećanja   Most mladosti   Bulevar Nikole Tesle   Obilićev venac   obustava saobraćaja
#GradonacelnicaN @Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima