Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Несхватљива грешка приликом давања трансфузије пацијенту у КЦ Ниш

rssBookmark and Share

10.09.2015. НТВ, Блиц

Пацијент В. В. (30) примио је прекјуче на Клиници за гастроентерологију у Нишу погрешну трансфузију, због чега је у тешком здравственом стању.

Несхватљива грешка приликом давања трансфузије пацијенту у КЦ Ниш

Лекари и техничари нишког Завода за трансфузију крви за пацијента су припремили две плазме крвне групе Б, иако је он крвна група А.

„Ово је катастрофална грешка др П.Ђ. и медицинских техничара Д.Р. и Ј.Г. То је нешто најгоре што може да се догоди у лечењу пацијената. Младић је животно угрожен, сада има тешку упалу плућа. Више му се не раде плазмаферезе. Ради се о пацијенту који болује од хепатитиса, код кога су се радиле процедуре плазмаферезе и за њега смо тражили замрзнуту свежу плазму. Зато смо морали да му дамо плазму која је требало да му побољша коагулацију. Међутим, дежурни доктор из Завода нам је издао плазму без криа, у којој уопште нема чиниоца коагулације. Кад смо позвали дежурног доктора и рекли му да је припремио погрешну плазму, он је дошао до Гастро-клинике и рекао како је све у реду“, наводи група лекара КЦ у Нишу.

Директорка Завода за трансфузију др Весна Кнежевић за „Блиц“ одбацује ове оптужбе и тврди „да се ради о грешци која није угрозила живот пацијенту“.

„Тачно је да је дошло до грешке и зато је опоменом, са најавом отказа, кажњен техничар. Међутим, иако је пацијент примио плазму крвне групе Б, а он је крвна група А, то није ништа опасно. У тој количини плазме има јако мало антитела и то не може да буде опасност, ризик и да прави компликације. Да је примио еритроците, то би могло да буде кобно. С друге стране, зашто лекари са Гастро-клинике нису проверили коју плазму дају свом пацијенту“, пита докторка Кнежевић и додаје да није тачно да на било који начин штити доктора и техничаре.

Лекари КЦ у Нишу тврде да су покушали да на овај пропуст упозоре директорку Завода др Весну Кнежевић, али да она штити лекара и другог техничара. Група лекара додаје да је о овој катастрофалној грешци обавестила министра здравља др Златибора Лончара, али да он није реаговао.


#   Клинички центар Ниш   Весна Кнежевић   животно угрожен   Завод за трансфузију крви   крвна група
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима