Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neshvatljiva greška prilikom davanja transfuzije pacijentu u KC Niš

rssBookmark and Share

10.09.2015. NTV, Blic

Pacijent V. V. (30) primio je prekjuče na Klinici za gastroenterologiju u Nišu pogrešnu transfuziju, zbog čega je u teškom zdravstvenom stanju.

Neshvatljiva greška prilikom davanja transfuzije pacijentu u KC Niš

Lekari i tehničari niškog Zavoda za transfuziju krvi za pacijenta su pripremili dve plazme krvne grupe B, iako je on krvna grupa A.

„Ovo je katastrofalna greška dr P.Đ. i medicinskih tehničara D.R. i J.G. To je nešto najgore što može da se dogodi u lečenju pacijenata. Mladić je životno ugrožen, sada ima tešku upalu pluća. Više mu se ne rade plazmafereze. Radi se o pacijentu koji boluje od hepatitisa, kod koga su se radile procedure plazmafereze i za njega smo tražili zamrznutu svežu plazmu. Zato smo morali da mu damo plazmu koja je trebalo da mu poboljša koagulaciju. Međutim, dežurni doktor iz Zavoda nam je izdao plazmu bez kria, u kojoj uopšte nema činioca koagulacije. Kad smo pozvali dežurnog doktora i rekli mu da je pripremio pogrešnu plazmu, on je došao do Gastro-klinike i rekao kako je sve u redu“, navodi grupa lekara KC u Nišu.

Direktorka Zavoda za transfuziju dr Vesna Knežević za „Blic“ odbacuje ove optužbe i tvrdi „da se radi o grešci koja nije ugrozila život pacijentu“.

„Tačno je da je došlo do greške i zato je opomenom, sa najavom otkaza, kažnjen tehničar. Međutim, iako je pacijent primio plazmu krvne grupe B, a on je krvna grupa A, to nije ništa opasno. U toj količini plazme ima jako malo antitela i to ne može da bude opasnost, rizik i da pravi komplikacije. Da je primio eritrocite, to bi moglo da bude kobno. S druge strane, zašto lekari sa Gastro-klinike nisu proverili koju plazmu daju svom pacijentu“, pita doktorka Knežević i dodaje da nije tačno da na bilo koji način štiti doktora i tehničare.

Lekari KC u Nišu tvrde da su pokušali da na ovaj propust upozore direktorku Zavoda dr Vesnu Knežević, ali da ona štiti lekara i drugog tehničara. Grupa lekara dodaje da je o ovoj katastrofalnoj grešci obavestila ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, ali da on nije reagovao.

Komentara: 0


#   Klinički centar Niš   Vesna Knežević   životno ugrožen   Zavod za transfuziju krvi   krvna grupa
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima