Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нико није надлежан за тужну Мораву

rssBookmark and Share

05.04.2011. Извор: Б92

Обале Јужне Мораве прекривене су пластичним кесама, флашама и другим отпадом. Одговорност не прихватају ни Министарство, ни локалне самоуправе.

Нико није надлежан за тужну Мораву

Врање -- Депоније дуж Јужне Мораве доминантан су призор за путнике на ауто-путу, који је од Лесковца скоро до Врања уз саму реку.

Одговорност за такав призор не прихватају ни надлежне инспекцијске службе, ни локалне самоуправе.

На интернету се појавио снимак који су направили чланови рафтинг клуба када су пре десетак дана покушали да се баве овим спортом на Јужној Морави. У тој намери спречила их је огромна количина смећа:

У Министарству за заштиту животне средине кажу да су локалне самуправе у обавези да на свом подручју идентификују и очисте дивље депоније како велике бујице не би повлачиле смеће у корито реке.

Свака локална самуправа би преко својих инспекцијских служби, кажу у Министарству, требало да се бави решавањем оваквих проблема.

У Јавном предузећу "Србија воде" кажу да је ово уобичајен призор на многим рекама широм Србије, јер надлежности нису прецизно дефинисане, а казнена политика је слаба.

Иако су највеће количине смећа снимљене на потезу код Врањске бање, у Врању нисмо успели да сазнамо ко је за то надлежан.

У Секретаријату за инспекције и заштиту животне средине Врања кажу да они нису задужени за контролу Јужне Мораве, али у кабинету градоначелника сазнајемо да би управо ова инспекцијска служба требало да контролише одлагање отпада у близини реке.



#   министарство   Србија воде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима