Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niko nije nadležan za tužnu Moravu

rssBookmark and Share

05.04.2011. Izvor: B92

Obale Južne Morave prekrivene su plastičnim kesama, flašama i drugim otpadom. Odgovornost ne prihvataju ni Ministarstvo, ni lokalne samouprave.

Niko nije nadležan za tužnu Moravu

Vranje -- Deponije duž Južne Morave dominantan su prizor za putnike na auto-putu, koji je od Leskovca skoro do Vranja uz samu reku.

Odgovornost za takav prizor ne prihvataju ni nadležne inspekcijske službe, ni lokalne samouprave.

Na internetu se pojavio snimak koji su napravili članovi rafting kluba kada su pre desetak dana pokušali da se bave ovim sportom na Južnoj Moravi. U toj nameri sprečila ih je ogromna količina smeća:

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su lokalne samuprave u obavezi da na svom području identifikuju i očiste divlje deponije kako velike bujice ne bi povlačile smeće u korito reke.

Svaka lokalna samuprava bi preko svojih inspekcijskih službi, kažu u Ministarstvu, trebalo da se bavi rešavanjem ovakvih problema.

U Javnom preduzeću "Srbija vode" kažu da je ovo uobičajen prizor na mnogim rekama širom Srbije, jer nadležnosti nisu precizno definisane, a kaznena politika je slaba.

Iako su najveće količine smeća snimljene na potezu kod Vranjske banje, u Vranju nismo uspeli da saznamo ko je za to nadležan.

U Sekretarijatu za inspekcije i zaštitu životne sredine Vranja kažu da oni nisu zaduženi za kontrolu Južne Morave, ali u kabinetu gradonačelnika saznajemo da bi upravo ova inspekcijska služba trebalo da kontroliše odlaganje otpada u blizini reke.



#   ministarstvo   Srbija vode
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima