Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш добија родитељску кућу

rssBookmark and Share

13.08.2012. Autor : RTS

После Београда и Новог Сада и Ниш ће добити родитељску кућу, у коју ће моћи да се сместе мајке са децом која се лече од рака. У опремање родитељске куће биће уложено 50.000 франака из донације.

Ниш добија родитељску кућу

Шпанац Рамон Молинас Белза из Барселоне, који је недавно преминуо од рака, завештао је 300.000 швајцарских франака, односно 250.000 евра, тешко оболелој деци у Србији.

То је највећа појединачна донација за децу у Србији који болују од рака. Од дела новца биће купљени апарти за Универзитетску дечју клинику у Тиршовој, а 50.000 франака биће уложено у опремање родитељске куће у Нишу, која ће ускоро бити отворена.

На 277 квадрата, близу Клиничког центра и Хитне помоћи у Нишу, налазиће се родиетљска кућа. У њој ће моћи да се смести пет породица са југа Србије, односно мајки са децом која се од рака лече на Нишкој дечјој клиници.

Клинички психолог на Дечијој интерној клиници Слађана Величковић каже да када то терапија и процедура лечења дозволе, дете неће морати да проводи 24 сата на клиници, него може терапију да прими кроз дневну болницу. После тога би био са породицом у родитељској кући.

Адаптација простора почеће за неколико дана и коштаће 10,5 милиона динара. Град Ниш, наредних 10 година плаћаће закуп простора, комунилије и струју. Недостају намештај, посуђе, постељина, бела техника и све оно што је неопходно за живот породицама које нису из Ниша, док траје лечење.

"Ми смо задовољни одзивом грађана и фирми. Свака њихова помоћ је добро дошла, како у новцу тако и у донирању", каже Јелена Голубов Тодоровић, координатор Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) у Нишу.

На одељењу Дечје интрене клинике у Нишу, у првој половини ове године било је десеторо оболелих малишана. Годишње туда прође двоструко више деце. За њих и мајке које их прате, у болници је опремљен посебан простор са кухињом, купатилом, дневним боравком.

"Наш циљ са медицинског аспекта је да деца добију бољи квалитет живота, да имају добру психосоцијалну подршку и да њихово тешко лечење буде хуманизовано, како би им било лакше", каже професор др Гордана Костић, начелник одељења хематологије Дечије клинике у Нишу.

Родитељска кућа у Нишу биће четврта таква у Србији. Две су у Београду, једна у Новом Саду, а ова у Нишу, почеће да ради захваљујући донацијама које су за годину дана акције успели да прикупе чланови Националног удружења родитеља деце оболеле од рака.


#   24 сата   Родитељска кућа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима