Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Возила БРДМ-2 имају превентивно дејство, немамо освајачких планова

rssBookmark and Share

Ниш 29.07.2019. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић изразио је велику захвалност Руској Федерацији и њеном председнику Владимиру Путину на 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ-2 које је Војска Србије добила на поклон и подвукао да се не ради о старим возилима, већ о новијем моделу који је Русија модернизовала.

Фото: РТС
Фото: РТС

Вучић је истакао да су та "возила важна за очување нашег територијалног интегритета и имају превентивно дејство".

"Како и куда су дошла возила – наша је ствар"
Председник Александар Вучић истакао је да је Србија успела да допреми 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ-2 из Русије поштујући међународно право.
На питање како је Србија "разбила блокаду", пошто су Румунија и Бугарска, "по налогу НАТО-а", забраниле пролаз возилима, Вучић је рекао: "Како и куда су дошла – наша је ствар".
Истакао је да су возила, која су поклон Руске Федерације, допремљена у складу са законом и договором са Москвом.

"Ми немамо никаквих освајачких планова", рекао је Вучић у разговору са припадницима копненог рода Војске Србије у Нишу на презентацији нових БРДМ-2 возила и истакао да та возила знатно подижу борбену готовост наших војних снага. 

Обилазећи добијена возила, у друштву са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем и министром одбране Александром Вулином, Вучић је замолио амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка да пренесе захвалност председнику Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу за велику подршку коју су пружили Србији.

"Хвала Путину и Шојгуу на огромној подршци роду копнене војске Србије. То је огромна подршка за наше извиђачке јединице. Овај поклон снажи нашу готовост", рекао је Вучић.

Председник је, осврнувши се на критике да је Србија наводно добила возила из 1962. године, рекао да се не ради о "старинском оружју", како неки тврде, већ да смо добили готово потпуно нова возила која имају већу заштиту, панорамски нишан и која могу да пуцају у покрету, што Војска Србије до сада није имала могућност.

Пренео је да у возилу посада од пет припадника може да издржи 24 сата, додајући да је то врхунско извиђачко возило.

"Од Путина лепа, али лична порука"
Председник Александар Вучић потврдио је да му је нови амбасадор Русије у Србији пренео поруку руског председника Владимира Путина.
Како је рекао, ради се о личној поруци коју не може да пренесе.

Вучић је истакао и да се ради о поклону Руске Федерације и Путина, што грађани Србије треба да знају.

"Нисмо ништа платили. Поносан сам и срећан. Хвала братском руском народу и руској држави. Пошто је тренутно модерно да се говори против Путина, ја нећу бити модеран и захваљујем се председнику Русије", поручио је Вучић.

Истакао је да су Руси израдили одлично возило за себе за најтеже могуће услове, из којег се може пуцати у покрету и непријатељ видети свих 360 степени.

Указао је да су Руси комплетну модернизацију возила извршили и у то уложили велики новац. "Ово је возило које има употребну вредност, које на озбиљан начин повећава нашу борбену готовост", нагласио је Вучић.

Стиже седам хеликоптера

Председник Александар Вучић истакао је да Србија очекује испоруку укупно седам руских хеликоптера Ми-35 и Ми-17, који су наручени и плаћени.

"Поносан сам на нашу војску, на људе који увек служе Србији и штите Србију. Поносан сам на ових 10 БРДМ-2 возила, модернизованих, које смо добили од Русије и велико хвала и Владимиру Путину, Сергеју Шојгуу и амбасадору Боцан-Харченку", поновио је Вучић.

Такође, указао је да домаћа наменска индустрија производи модерне ракете, код којих је од седам до 10 пута брже излетање, тако да возило може брже да их испали и што пре се склони од непријатеља.

"То је нешто од великог значаја за земљу, то ради наша 'Прва Петолетка'", рекао је Вучић.

Председник је навео да се очекује да још нешто стигне као донација Русије, али и оно што је Србија наручила и платила, а то су хеликоптери, пре свега – четири Ми-35, као и три Ми-17.

Вучић је рекао да је Ми-17 можда и најбољи хеликоптер који постоји. "Ми ћемо их употребити за превоз јединица и интеревенције, где год се дешава нешто где је непоходна хитна интервенција. Већ смо их куповали и куповаћемо", рекао је Вучић.

Указао је да хеликоптери Ми-35 имају огромну ватрену моћ, "застрашујућу", посебно када раде у паровима.

Рекао је да му је један полицајац, са којим је летео, рекао да они у полицији нису ни могли да сањају да ће икада ући у нови хеликоптер пре пензионисања, а да сада имају ту прилику.

Упитан када ћемо да добијемо преосталих 20 возила БРДМ, Вучић је изразио уверење да ћемо и њих и још 10 тенкова добити до краја године, указујући да су и ова оклопна возила стигла и против противљења многих.

Поновио је да војницима, а тако и официрима, следи значајно повећање плата и ове године, а верује да ће то бити случај и следеће, јер држава стално снажи.

Амбасадор Русије: Помагаћемо Србији и даље 

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко изразио је захвалност Вучићу због његовог чврстог става у корист развоја руско-српских односа и сарадње.

Истакао је да је његова земља спремна да и даље помаже Србији на јачању одбрамбене способности. "Русија је спремна и има интерес, као и Србија, за развој ове сфере наших односа", истакао је Боцан-Харченко.

Та сарадња има, истакао је амбасадор, "војну, техничку, па и политичку димензију".

"Ми, Руси, разумемо да је модернизација, јачање и опремање војске неотуђиви део заштите суверенитета сваке земље, у овом случају Србије. Русија је спремна да помогне", рекао је Боцан-Харченко новинарима.

Навео је да су ова возила која су данас приказана поклон Русије, али да се планира и даљи развој војно-техничке сарадње.

Како каже, и председник Русије сматра да је јачање војске од великог значаја за суверенитет земље.

Додао је и да Русија пружа помоћ јачању одбрамбене спремности Србије, али и безбедности региона.

"Ја сам захвалан, поносан и велика ми је част да имам данас прилику да учествујем у овом догађају који сведочи о развоју наших односа и у области војно-техничке сарадње", рекао је амбасадор.

Један од руских техничара који помажу српској војсци на пуштању у употребу пристиглих возила каже да су Срби и Руси братски народи и да су за браћу спремни да учине све.

"За словенско братство и пријатељство спремни смо на све, да подржимо и ојачамо борбену готовост не само наше земље него и других. Ми смо браћа", рекао је руски техничар председнику Србије.

Вучић је одговорио: "Све сте лепо рекли. Хвала још једном и све најлепше вам желим".

Коментара: 0


#   Ниш   Александар Вучић   Русија   24 сата   наменска индустрија   Војска Србије   Касарна Мија Станимировић   борбена возила   Александр Боцан-Харченко
@avucic @A_BocanHarcenko @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима