Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш добио још три општине

rssBookmark and Share

Ниш 20.09.2010. Извор: Јужне вести

Скупштина града Ниша усвојила је данас одлуку о приступању Градској заједници општина Ниш. То значи да је административно Ниш добио још три самосталне општине - Ражањ, Гаџин Хан и Мерошина.

Ниш добио још три општине

Ове територијалне јединице су већ донеле скупштинске одлуке о приступању.

Председник Скупштине града Миле Илић (СПС), који је иницијатор формирања Градске заједнице, рекао је да Градска заједница неће "одузети" ни једно овлашћење општинама које јој приступе, нити ће додатно коштати грађане.

Он је оценио да је иницијатива у складу са Уставом и законима и да се Градска заједница не "поклапа" са већ постојећим Нишавским округом. Циљ формирања овакве заједнице је, нагласио је, децентрализација Србије и бржи економски развој Ниша и југа Србије.

- Ово је оригинални модел децентрализације, деметрополизације и дебеоградизације Србије, којим Ниш преузима на своја плећа већу одговорност за развој југоисточне Србије и приближавање нашег града и региона развијенијем Београду и Војводини. Београд и Војводина су испословали Закон о главном граду и Омнибус закон Војводине којима су обезбедили већа средства за себе, па је нормално да то жели и Ниш и други делови Србије. Не желимо да "београдизацију" заменимо "нишизацијом" и зато је Градска заједница отворена за приступ свих општина које то желе, како би равноправно и консензусом одлучивале о остварењу заједничких интереса, на корист сваке општине у заједници. Са индигнацијом одбијам примедбе да на овај начин "разбијамо" и "атомизирамо" Србију јер ово није чак ни облик аутономије, већ начин спровођења политике равномерног регионалног развоја - рекао је Илић.

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   скупштина   Ражањ   Мерошина   Гаџин Хан   Миле Илић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима