Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта представља "Градска заједница општина"

rssBookmark and Share

Ниш 22.09.2010. Извор: Јужне вести

Иако је Скупштина града Ниша одлучила да приступи "Градској заједници општина" са Мерошином, Ражњем и Гаџиним Ханом, и даље је нејасно шта то у пракси значи.

Шта представља "Градска заједница општина"

Миле Илић, председник нишког парламента, појашњава да Ниш неће имати осам општина, као што је то можда деловало а да та заједница неће донети никакве административне промене а, наглашава Илић, ни грађани то неће додатно осетити кроз свој џеп.

- Није суштина у томе да Ниш добије још три општине. Градска заједница општина није облик власти, није облик административне регионализације. Пет нишких општина не улази у Градску заједницу. Градску заједницу чине Град Ниш, као посебна јединица локалне самоуправе, и ове три општине из Нишавског округа – каже Илић.

Илић тврди да неће бити нове администрације, запошљавања и оптерећења за буџете локалних самоуправа.

- Заједница општина нема органе власти, нема администрацију, нико ништа не плаћа додатно, нема пореза, грађани ништа додатно не издвајају, не одузима се општинама ниједан посао. Све општине које чине Градску заједницу са Градом Нишем ће одлучивати о нечему што је заједничко свима. На пример, да се прави брана Селова, да се реши питање водоснабдевања Ниша и околине. Сви се окупимо око тог питања, то је приоритет и онда идемо заједно према републици и фондовима – каже Илић.

Једно од основних питања било је и да ли ће грађани општина које су приступиле унији одлучивати на пример о избору за Скупштину града Ниша, а самим тим и на избор градоначелника.

- Не. Све је то у интересу грађана. Нема политичких органа, нема прегласавања, нема избора, постоји један кординациони орган, који чине председници општина и председници Скупштина општина. Нема признавања ниједног става док се сви не сложе. То нису одлуке као што доноси Скупштина града, то је само договор. Да би се направио договор, мора да постоји неки орган. Ово је у интересу и мањих општина, али и нас – појашњава Миле Илић.

Да Ниш има интереса у формирању Заједнице општине сматра и некадашњи председник Скупштине града Ниша и премијер Србије, Зоран Живковић.

- Та прича је давно настала и сматрам да је добра. Ја сам лично покренуо иницијативу још 1997. године. Идеја је била да се општине Дољевац, Гаџин Хан и Мерошина прикључе Заједници. Природно је да се направи таква заједница јер све мале општине су у контакту са Нишем. Много људи из тих општина ради у Нишу. Овом заједницом Ниш ће добити већу површину за инфраструктуруи тиме и више новца за улагање. Повећава се површина за развој пољопривреде, која је будућност за овај крај – рекао је Живковић за Јужне вести.

Ипак, ова идеја се не чини свима као добро решење за Град Ниш.

- Градска заједница општина ништа не значи формално, суштински и практично. Чак ни језички ништа не значи. Постоје тела која решавају питања регионалног развоја. Ово је стара идеја СПС-а да повеже нишавске општине. За Ниш ово ништа не значи – каже Срђан Пешић, одборник ЛДП-а у Скупштини Ниша.

У Скупштини града Ниша кажу да се чекају још одговори општина Сврљиг, Алексинац и Дољевац.

Коментара: 0


#   Ниш   Алексинац   скупштина   Ражањ   општина   Мерошина   Гаџин Хан   Миле Илић   Срђан Пешић   Скупштина града   Јужне вести   општина Сврљиг   Зоран Живковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима