Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Прво асфалтирали па објавили тендер

rssBookmark and Share

04.10.2011. Аutor : S.P. |

Локални антикорупцијски форум Ниша оценио је да је Дирекција за изградњу града прекршила закон расписивањем тендера за асфалтирање већ асфалтираних улица.

Ниш:  Прво асфалтирали па објавили тендер

Тендер за асфалтирање улица које су већ асфалтиране, а који је Дирекција за изградњу града Ниша расписала 31. августа обустављен је 29. септембра дан пре отварања понуда.

-Јавни позив објављен је после изведених радова и зато је читав поступак спроведен противно Закону о јавним набавкама, Закону о Буџетском систему и Закону о планирању и изградњи", наведено је у мишљењу Локалног антикорпцијског форума (ЛАФ) у које је агенција Бета имала увид.

ЛАФ је оценио да је незаконито објављивати тендер за радове који су изведени, јер је сврха јавног позива да се изабере најповољнији понуђач за одређени посао или услугу.

-У овом случају, начин на који је расписан јавни позив није у складу са законом. Без спроведеног поступка јавног позива на основу кога се потписује Уговор, нема основа за плаћање из Буџета града, наводи се у мишљењу.

Незаконито је и плаћати изведене радове без комплетне документације на основу Закона о буџетском систему.

-Противзаконито је накнадно расписивати тендер за већ асфлтиране улице, плаћање из буџетске резерве није везано само за позицију са које ће се извршити обавеза плаћања, већ је за плаћање неопходна документација која је предвиђена законом односно спроведена јавна набавка и потписан уговор. На овај начин се обесмишљава и повређује Закон о јавним набавкама, слободно тржиште које подразумева конкуренцију и једнаке шансе под истим условима за све, буџет се задужује унапред, оценио је ЛАФ.

У тендеру који је 31. августа објављен у Службеном гласнику позивају се понуђачи да поднесу понуду за јавну набавку радова на завршетку изградње саобраћајница и потпорног зида у градској општини Палилула у Нишу.

Међутим улице које се наводе у тендерској документацији већ су асфалтиране ове године.

Извршни директор Дирекције за изградњу града Ниша Бранислав Јовановић рекао је да су те улице већ асфалтиране због грешке у програму изградње града.


#   тендер   Бранислав Јовановић   Дирекција за изградњу   ЛАФ   јавни позив   Јавна набавка
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима