Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Prvo asfaltirali pa objavili tender

rssBookmark and Share

04.10.2011. Autor : S.P. |

Lokalni antikorupcijski forum Niša ocenio je da je Direkcija za izgradnju grada prekršila zakon raspisivanjem tendera za asfaltiranje već asfaltiranih ulica.

Niš:  Prvo asfaltirali pa objavili tender

Tender za asfaltiranje ulica koje su već asfaltirane, a koji je Direkcija za izgradnju grada Niša raspisala 31. avgusta obustavljen je 29. septembra dan pre otvaranja ponuda.

-Javni poziv objavljen je posle izvedenih radova i zato je čitav postupak sproveden protivno Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o Budžetskom sistemu i Zakonu o planiranju i izgradnji", navedeno je u mišljenju Lokalnog antikorpcijskog foruma (LAF) u koje je agencija Beta imala uvid.

LAF je ocenio da je nezakonito objavljivati tender za radove koji su izvedeni, jer je svrha javnog poziva da se izabere najpovoljniji ponuđač za određeni posao ili uslugu.

-U ovom slučaju, način na koji je raspisan javni poziv nije u skladu sa zakonom. Bez sprovedenog postupka javnog poziva na osnovu koga se potpisuje Ugovor, nema osnova za plaćanje iz Budžeta grada, navodi se u mišljenju.

Nezakonito je i plaćati izvedene radove bez kompletne dokumentacije na osnovu Zakona o budžetskom sistemu.

-Protivzakonito je naknadno raspisivati tender za već asfltirane ulice, plaćanje iz budžetske rezerve nije vezano samo za poziciju sa koje će se izvršiti obaveza plaćanja, već je za plaćanje neophodna dokumentacija koja je predviđena zakonom odnosno sprovedena javna nabavka i potpisan ugovor. Na ovaj način se obesmišljava i povređuje Zakon o javnim nabavkama, slobodno tržište koje podrazumeva konkurenciju i jednake šanse pod istim uslovima za sve, budžet se zadužuje unapred, ocenio je LAF.

U tenderu koji je 31. avgusta objavljen u Službenom glasniku pozivaju se ponuđači da podnesu ponudu za javnu nabavku radova na završetku izgradnje saobraćajnica i potpornog zida u gradskoj opštini Palilula u Nišu.

Međutim ulice koje se navode u tenderskoj dokumentaciji već su asfaltirane ove godine.

Izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Niša Branislav Jovanović rekao je da su te ulice već asfaltirane zbog greške u programu izgradnje grada.


#   tender   Branislav Jovanović   Direkcija za izgradnju   LAF   javni poziv   Javna nabavka
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima