Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opremanje Kliničkog centra Niš – zaobilaženje Zakona o javnim nabavkama

rssBookmark and Share

Niš 03.06.2017. Južna Srbija Info

Ugovor o nabavci opreme za Klinički centar u Nišu nije raskinut iako je potpisan na osnovu tendera koji je kao nezakonit poništila Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, piše Insajder.

Foto: KC Niš
Foto: KC Niš

Ministarstvo zdravlja uskoro bi moralo da donese odluku da li će poništiti ugovor ili će ovu nabavku opreme realizovati pozivajući se na nacionalni interes, uprkos tome što je označena nezakonitom. 

Nabavku kompletne medicinske opreme za Klinički centar Niš, Ministarstvo zdravlja je ugovorilo sa kineskom kompanijom China Sinopharm za 12,2 miliona evra.

Prethodno je na uslove tendera za opremanje ove ustanove kompanija Medicom podnela žalbu Komisiji za zaštitu prava ponuđača. Iako se u tim situacijama tender obično stopira do donošenja odluke po žalbi, Ministarstvo zdravlja je Komisiji podnelo zahtev da se zbog značaja i hitnosti nabavke, nastavi sprovođenje tendera.

Komsija za zaštitu prava ponuđača je taj zahtev usvojila, ali uz napomenu da naručilac odnosno Ministarstvo zdravlja preuzima sve rizike u slučaju da Komisija odlučujući po podnetoj žalbi na kraju odluči da u celini ili delimično poništi javnu nabavku.

To se i dogodilo, ali je Komisija na kraju poništila samo tender, ne i ugovor koji je na osnovu tog tendera zaključen. Kako je uz njeno odobrenje Ministarstvo zdravlja nastavilo spornu nabavku, Komisija više nema zakonsku mogućnost da donese rešenje o ništavnosti sklopljenog ugovora.

Projekat od najvišeg značaja, a nabavka izostala iz plana   

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je početkom 2016. da će radovi u Kliničkom centru u Nišu biti završeni do kraja te godine, a da će čim „zgrada bude završena, biti spremna i oprema za nju“. Ispostavilo se međutim da bez obzira na najavljene rokove, opremanje Kliničkog centra u Nišu uopšte nije bilo predviđeno planom javnih nabavki Ministarstva zdravlja za 2016. Sredstva za to opredeljena su tek budžetom za 2017, zbog čega je čitava nabavka sprovedena u kratkom roku, praktično zaobilaženjem Zakona o javnim nabavkama.

Ograničavanje konkurencije, diskriminacija domaćih kompanija, otkrivanje zainteresovanih učesnika u postupku samo su neki od prigovora koji je kompanija Medicom podnela na tender Ministarstva zdravlja za nabavku medicinske opreme za Klinički centar u Nišu.

Prema dokumetaciji koju je Insajderu dostavila Komisija za zaštitu prava ponuđača, svi ovi prigovori na uslove tendera nisu razmatrani jer je tender poništen zbog kršenja zakonskih procedura prilikom samog pokretanja nabavke. 

Nabavka je raspisana, a da pre toga nije navedena u planu javnih nabavki naručioca što predstavlja kršenje zakona o javnim nabavkama, navodi Komisija. 

Kako je moguće da se i pored postavljenih rokova za otvaranje KC Niš nabavka opreme ne nađe u planu Ministarstva zdravlja kao i da li će Ministarstvo raskinuti ugovor o nabavci opreme koji je sklopljen nakon nezakonito sprovedenog tendera, pitanja su koja su novinari Insajdera uputili Ministarstvu zdravlja. Odgovore čekamo.

Kristina Glavardanov, član nevladine organizacije Koalicija za nadzor javnih finansija, koja je kao građanski nadzornik kontrolisala spornu nabavku za opremanje Kliničkog centra u Nišu smatra da je odluka u ovom slučaju na Ministarstvu zdravlja.

„Ne znam da li je ikada bio ovakav slučaj da se jedna ovako velika nabavka poništi, a da je ugovor već potpisan. Ministarstvo zdravlja bi moralo da poštuje procedure i očekujem da će se u narednim danima izjasniti kakva je sudbina ugovora koji je na osnovu ovog tendera potpisan sa kineskom kompanijom“, rekla je Glavardanov za Insajder uz napomenu da postoji mogućnost da ugovor ostane na snazi, ukoliko se Ministarstvo zdravlja pozove na nacionani interes.

Kristina Glavardonov tvrdi i da zainteresovane stranke koje su učestvovale na tenderu mogu pred sudom da pokrenu postupak za utvrđivanje ništavnosti ugovora, ali da ona ne poseduje informacije da li će do toga i doći.

Transparentnost – neophodno poništenje ugovora

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija navodi da bi ugovor koji sklopljen na osnovu spornog tendera morao da bude poništen.

„Deluje kao da bi bilo jednostavnije i bolje i za buduće pacijente i za državu, a posebno za Kineze, da ugovor ostane na snazi, da niko ne podnese tužbu za poništenje. Međutim, to bi onda značilo da ubuduće bilo koji državni organ može da raspiše javnu nabavku koja ne postoji u planu, da dodeli ugovor bilo kome, bez obzira na to da li je ponuda najpovoljnija ili ne. Komisija bi morala da poništi nabavku jer nije postojao plan, ostali učesnici ne bi mogli da se žale jer praktično nabavka nije ni postojala. Tako bi se izbegla primena Zakona o javnim nabavkama, a petnaest godina prakse bi bilo izbrisano“, rekao je Minić za Insajder.net.

On je ocenio i da se povikom oko kašnjenja radova na izgradnji zgrade potpuno skreće pažnja sa ove javne nabavke za koju je odgovorno Ministarstvo zdravlja.

Podsetimo, dok su premijer i ministar zdravlja govorili o neimenovanim krivcima za kašnjenje radova na izgradnji objekta Kliničkog centra u Nišu, portal Južne vesti objavio je da je Komisija za zaštitu prava ponuđača poništila tender za nabavku opreme za Klinički centar Niš, iako je ta nabavka ugovorena, a deo opreme već isporučen.

Ministarstvo zdravlja je te navode demantovalo i u sopštenju navelo da su lažne informacije da je tender poništen po podnetoj žalbi. Međutim, prema podacima koje je Komisija dostavila Insajderu, vidi se da je Ministarstvo dve nedelje pre nego što je sapštilo da je sa nabavkom sve u redu, primilo rešenje Komisije u kom se navodi da je tender nezakonit i da se poništava.

Nabavka opreme za Klinički centar u Nišu od početka je pod lupom javnosti pre svega zbog činjenice da je u okviru jednog tendera, raspisana nabavka celokupne medicinske opreme, od bolničkih kreveta, pa do skenera i magnetne rezonance.

Na kritike da postoji malo firmi koje mogu da dostave sve stavke sa spiska tražene opreme, da se na ovaj način suzbija konkurencija, a samim tim i povećava cena, Ministarstvo zdravlja je početkom godine saopštilo da se odlučilo za objedinjenu nabavku opreme da bi se nabavka ubrzala i uštedeo novac.

insajder.net

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   tender   Zlatibor Lončar   Klinički centar   Ministarstvo zdravlja   javne nabavke   Južne vesti   Javna nabavka
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima