Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови мамограф за Војну болницу у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 24.01.2012. Аutor : Ekipa Južne Srbije |

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да је ЕУ донирала средства за набавку аналогног мамографа за Војну болницу у Нишу и за опрему за третман медицинског отпада у вредности од приближно 150.000 ЕУР, саопштено је на сајту Владе Србије.

Нови мамограф за Војну болницу у Нишу

Шутановац, који је са шефом Делегације Европске уније у Србији Венсаном Дежером обишао поменуту здравствену установу у Нишу и централно место за третман медицинског отпада, подсетио је на то да ЕУ дуги низ година донира медицинску опрему здравственом систему Србије.

У последњих неколико година те донације усмерене су и ка војном здравству, истакао је министар и указао на то да је Влада донела одлуку о сврставању војних болница у Београду и Новом Саду у исту раван са цивилним болницама.

Према његовим речима, на тај начин је омогућено лечења цивилних лица у војним болницама, при чему је и Војна болница у Нишу од прошле недеље на услузи грађанима Ниша и околине.

Шутановац је објаснио да ће сви апарати који буду инсталирани у овој болници бити на располагању свим грађанима, а не само војним лицима, уз оцену да је то велики искорак у оквиру реформе која се спроводи у систему одбране.

Говорећи о погону за третман медицинског отпада, он је истакао да је набавком опреме која служи за стерилизацију медицинског отпада затворен круг бриге о заштити животне средине у Нишу и околини.

Војна болница у Нишу је на тај начин сврстана у ред оних које су у потпуности испоштовале европске стандарде о заштити животне средине, истакао је Шутановац.

Он је навео да капацитет централног места за третман медицинског отпада Војне болнице Ниш износи до сто килограма отпада дневно и да је у пуној функцији већ месец дана.

Комплетан санитетски материјал који се употребљава у раду са пацијентима, како је објаснио, мора да се подвргне стерилизацији и претвори у комунални отпад како би се извршило његово одлагање.


#   Ниш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима