Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi mamograf za Vojnu bolnicu u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 24.01.2012. Autor : Ekipa Južne Srbije |

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je EU donirala sredstva za nabavku analognog mamografa za Vojnu bolnicu u Nišu i za opremu za tretman medicinskog otpada u vrednosti od približno 150.000 EUR, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Novi mamograf za Vojnu bolnicu u Nišu

Šutanovac, koji je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanom Dežerom obišao pomenutu zdravstvenu ustanovu u Nišu i centralno mesto za tretman medicinskog otpada, podsetio je na to da EU dugi niz godina donira medicinsku opremu zdravstvenom sistemu Srbije.

U poslednjih nekoliko godina te donacije usmerene su i ka vojnom zdravstvu, istakao je ministar i ukazao na to da je Vlada donela odluku o svrstavanju vojnih bolnica u Beogradu i Novom Sadu u istu ravan sa civilnim bolnicama.

Prema njegovim rečima, na taj način je omogućeno lečenja civilnih lica u vojnim bolnicama, pri čemu je i Vojna bolnica u Nišu od prošle nedelje na usluzi građanima Niša i okoline.

Šutanovac je objasnio da će svi aparati koji budu instalirani u ovoj bolnici biti na raspolaganju svim građanima, a ne samo vojnim licima, uz ocenu da je to veliki iskorak u okviru reforme koja se sprovodi u sistemu odbrane.

Govoreći o pogonu za tretman medicinskog otpada, on je istakao da je nabavkom opreme koja služi za sterilizaciju medicinskog otpada zatvoren krug brige o zaštiti životne sredine u Nišu i okolini.

Vojna bolnica u Nišu je na taj način svrstana u red onih koje su u potpunosti ispoštovale evropske standarde o zaštiti životne sredine, istakao je Šutanovac.

On je naveo da kapacitet centralnog mesta za tretman medicinskog otpada Vojne bolnice Niš iznosi do sto kilograma otpada dnevno i da je u punoj funkciji već mesec dana.

Kompletan sanitetski materijal koji se upotrebljava u radu sa pacijentima, kako je objasnio, mora da se podvrgne sterilizaciji i pretvori u komunalni otpad kako bi se izvršilo njegovo odlaganje.


#   Niš
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima