Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обарају тендере на штету деце пацијената

rssBookmark and Share

14.02.2011. Извор: Блиц

Трогодишња Јана Пешић из Лесковца од свог рођења има оштећен слух, који би могао да јој буде враћен уградњом кохлеарног импланта. Мала Јана, као и десетак деце широм Србије, још чека на ову операцију која им је једина нада да им слух буде враћен, јер процедура дозвољава да тендери за набавку импланта због притужби на поступак могу да буду поништени.

Обарају тендере на штету деце пацијената
ЛЕСКОВАЦ -Трогодишња Јана годину дана чека на операцију како би јој слух био враћен. Сваки изгубљени дан, међутим, изгубљена је шанса да деца чују.

Својим родитељима Милени и Горану је прво дете. Њено рођење донело им је велику срећу. Тек годину и по касније лекари су дефинитивно потврдили да мала Јана не чује. Од тада не престаје бол и њихова борба за нормалан живот ћерке јединице.

Сви причају како посебно воде рачуна о деци, обећавају боље сутра, а наша мала Јана, као и још десетак деце на Клиничко-болничком центру на Звездари, чека скоро годину дана на уградњу овог импланта. То је велики период ако се узме у обзир чињеница да дете у току друге године живота развија говор слушајући. Сваки изгубљени дан, а камоли месец, представља ненадокнадив губитак – очајан је отац Горан.

Уградња кохлеарног импланта, који кошта 1,5 милиона динара, обавља се у две здравствене установе у Београду и по једној у Нишу и Новом Саду. Деци са потпуно оштећеним слухом омогућава готово нормалан слух и живот уз, наравно, упорне вежбе са логопедима.

Брачни пар Пешић је био упућен на КБЦ у Београду са препорукама Института за мајку и дете. Урађене су све неопходне припреме и констатовано да је девојчица идеалан кандидат јер је „социјално очувана”.

Чекање се отегло јер Жалбено веће два пута поништава тендер за набавку импланта. Не знам о чему се ради, али знам да време иде и да моје дете сваким даном губи шансе због административних процедура. Зато често упоређујем ажурност око деце које чекају на импланте са брзином којом се реаговало када је требало уградити тај апарат за керушу Милу. Да ли то наше друштво више брине о животињама него о деци – пита се несрећни родитељ.

Мала Јана рођена је царским резом и известан период провела у инкубатору. У првих недељу дана примала је гентамицин. Тек годину и по дана касније лекари су потврдили да не чује.

Ми смо сумњали да не чује јер није говорила, али лекари су нам говорили да не бринемо, да нека деца касније проговоре. Када јој је једном пуко балон у рукама, а она није реаговала, за мене није више било дилеме. И од тада траје наш ход по мукама – јада се Јанин отац који с нестрпљењем чека исходе трећег тендера за набавку кохлеарног импланта.

РЗЗО: Новца за импланте има

Републички завод за здравствено осигурање (РЗЗО) обезбедио је за ову годину новац за набавку 39 кохлеарних импланта за целу Србију. Како каже Сања Миросављевић, ПР РЗЗО, установе расписују тендере и набављају их благовремено. Према сазнањима „Блица”, прошле године није уграђен ниједан овакав апарат, јер установе нису биле у стању да до краја спроведу тендере.


#   здравство   брачни пар   Жалбено веће
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима