Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obaraju tendere na štetu dece pacijenata

rssBookmark and Share

14.02.2011. Izvor: Blic

Trogodišnja Jana Pešić iz Leskovca od svog rođenja ima oštećen sluh, koji bi mogao da joj bude vraćen ugradnjom kohlearnog implanta. Mala Jana, kao i desetak dece širom Srbije, još čeka na ovu operaciju koja im je jedina nada da im sluh bude vraćen, jer procedura dozvoljava da tenderi za nabavku implanta zbog pritužbi na postupak mogu da budu poništeni.

Obaraju tendere na štetu dece pacijenata
LESKOVAC -Trogodišnja Jana godinu dana čeka na operaciju kako bi joj sluh bio vraćen. Svaki izgubljeni dan, međutim, izgubljena je šansa da deca čuju.

Svojim roditeljima Mileni i Goranu je prvo dete. Njeno rođenje donelo im je veliku sreću. Tek godinu i po kasnije lekari su definitivno potvrdili da mala Jana ne čuje. Od tada ne prestaje bol i njihova borba za normalan život ćerke jedinice.

Svi pričaju kako posebno vode računa o deci, obećavaju bolje sutra, a naša mala Jana, kao i još desetak dece na Kliničko-bolničkom centru na Zvezdari, čeka skoro godinu dana na ugradnju ovog implanta. To je veliki period ako se uzme u obzir činjenica da dete u toku druge godine života razvija govor slušajući. Svaki izgubljeni dan, a kamoli mesec, predstavlja nenadoknadiv gubitak – očajan je otac Goran.

Ugradnja kohlearnog implanta, koji košta 1,5 miliona dinara, obavlja se u dve zdravstvene ustanove u Beogradu i po jednoj u Nišu i Novom Sadu. Deci sa potpuno oštećenim sluhom omogućava gotovo normalan sluh i život uz, naravno, uporne vežbe sa logopedima.

Bračni par Pešić je bio upućen na KBC u Beogradu sa preporukama Instituta za majku i dete. Urađene su sve neophodne pripreme i konstatovano da je devojčica idealan kandidat jer je „socijalno očuvana”.

Čekanje se oteglo jer Žalbeno veće dva puta poništava tender za nabavku implanta. Ne znam o čemu se radi, ali znam da vreme ide i da moje dete svakim danom gubi šanse zbog administrativnih procedura. Zato često upoređujem ažurnost oko dece koje čekaju na implante sa brzinom kojom se reagovalo kada je trebalo ugraditi taj aparat za kerušu Milu. Da li to naše društvo više brine o životinjama nego o deci – pita se nesrećni roditelj.

Mala Jana rođena je carskim rezom i izvestan period provela u inkubatoru. U prvih nedelju dana primala je gentamicin. Tek godinu i po dana kasnije lekari su potvrdili da ne čuje.

Mi smo sumnjali da ne čuje jer nije govorila, ali lekari su nam govorili da ne brinemo, da neka deca kasnije progovore. Kada joj je jednom puko balon u rukama, a ona nije reagovala, za mene nije više bilo dileme. I od tada traje naš hod po mukama – jada se Janin otac koji s nestrpljenjem čeka ishode trećeg tendera za nabavku kohlearnog implanta.

RZZO: Novca za implante ima

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) obezbedio je za ovu godinu novac za nabavku 39 kohlearnih implanta za celu Srbiju. Kako kaže Sanja Mirosavljević, PR RZZO, ustanove raspisuju tendere i nabavljaju ih blagovremeno. Prema saznanjima „Blica”, prošle godine nije ugrađen nijedan ovakav aparat, jer ustanove nisu bile u stanju da do kraja sprovedu tendere.


#   zdravstvo   bračni par   Žalbeno veće
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima