Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележен Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

rssBookmark and Share

Ниш 12.10.2016.

Поводом обележавања Дана ослобођења у Првом светском рату положени су венци на споменик војводи Петру Бојовићу у парку преко пута Градске куће.

Обележен Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

Венце на спомен-бисту војводи Петру Бојовићу положили су градоначелник Ниша Дарко Булатовић, заменик градоначелника проф.др Милош Банђур и председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић .

Венце су положили и  начелник Нишавског округа Александар Цветковић, представници полиције, Војске и удружења која негују сећање на ослободилачке ратове и њихове страдалнике.

12.октобра 1918. године у Ниш су умарширале јединице Прве српске армије, на челу са војводом Петром Бојовићем. Након три дана у град су пристигле и трупе савезничких армија.

Од јула 1914. до октобра 1915. године Ниш је био седиште Владе и Народне скупштине, ратна престоница Србије у Првом светском рату.

Влада је била смештена у згради Окружног начелства (садашњи Универзитет у Нишу), а Народна скупштина је заседала у Официрском дому .


#   Ниш   Александар Цветковић   Дарко Булатовић   први светски рат   Милош Банђур   Народна скупштина   Раде Рајковић   Универзитет у Нишу   Дан ослобођења   Петар Бојовић
@DarkoBulatovic_ @Milos_Bandjur @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима